Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers geeft overzicht praktijk- en aanjaagteams

Redacteur Zorgvisie
Er zijn sinds 2015 zeker achttien zorgteams opgericht door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dat schrijft minister Edith Schippers in een brief aan de Tweede Kamer.
EdithSchippers400.jpg

Sinds de decentralisatie heeft het ministerie van VWS bijna twintig praktijk- en aanjaagteams opgericht om verschillende gebieden in de zorg te ondersteunen. Ze lossen knelpunten op of zorgen ervoor dat de zorg een bepaalde kant op gaat. Dat blijkt uit een inventarisatie van het ministerie zelf. De initiatieven verschillen nogal van elkaar wat betreft de werkwijze, geeft de minister aan. ‘Ze zijn soms direct toegankelijk voor burgers en aanbieders (bijvoorbeeld een meldpunt of Transitie Autoriteit Jeugd), maar soms pas toegankelijk als ultimum remedium als blijkt dat mensen in het systeem zijn vastgelopen en nergens anders terecht kunnen (interventieteam onderwijs-zorg).’

Overzicht teams
In de brief geeft de minister een overzicht van welke teams er zijn en wat zij precies doen. Zo is er het Praktijkteam Zorg op de juiste plek, dat de overgang van ziekenhuis naar thuis voor ouderen moet verbeteren. Het Interventieteam onderwijs-zorg richt zich op het oplossen van ‘hardnekkige thuiszitters- en complexe zorgcasuïstiek’. Onder de noemer ‘Vws komt naar je toe in 2016’ gaan ambtenaren van VWS in gesprek met burgers over de Zvw, WMo, Wlz en Jeugdwet. Ook ‘casuïstiek vanuit het meldpunt juiste loket’ wordt door Schippers genoemd. ‘VWS-experts adviseren in deze casussen over geldende wet- en regelgeving en verantwoordelijkheden van partijen en nemen daarvoor contact op met burgers en instanties’, legt de minister uit.

Bekende aanjaagteams
Maar er zijn ook zorgteams die breder bekend zijn. Zo werd vorig jaar het Aanjaagteam verwarde personen opgericht, dat probeert de praktijk rondom zorg voor verwarde personen te verbeteren. Bij het Meldpunt Verspilling in de zorg zijn volgens Schippers al 22.000 meldingen binnengekomen. De Transitie Autoriteit Jeugd signaleert knelpunten in het beleid en bemiddelt tussen zorgaanbieders en gemeenten. Vanuit Waardigheid en Trots willen 150 zorgaanbieders op diverse thema’s een best practice worden.

Resultaten praktijk- en aanjaagteams
Hoewel de teams zich op verschillende gebieden richten, hebben ze volgens Schippers ook wel overeenkomsten. ‘Een gemene deler van de teams is dat VWS samen met de verantwoordelijke partijen toewerkt naar een oplossing. Waar dat nodig is kan VWS in een casus tijdelijk de regie nemen om partijen bij elkaar te brengen.’ Of de teams ook goede resultaten behalen, moet nog blijken.

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.