Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Schippers ‘gijzelt’ specialist in ziekenhuis

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Minister Edith Schippers van VWS maakt het medisch specialisten onmogelijk om uit het ziekenhuis te stappen en een zelfstandige behandelkliniek te starten. Dat stellen de Zelfstandige Behandelklinieken (ZKN) in een brandbrief aan de Vaste kamercommissie voor VWS aan de vooravond van een debat over ziekenhuiszorg.
Schippers 'gijzelt' specialist in ziekenhuis

Schippers gaat het budget voor instellingen vaststellen op basis van de omzet die ze in 2009 hadden. Veel zbc’s zaten toen echter nog in een opstartfase of moesten zelfs nog starten. Op basis van deze plannen krijgen deze klinieken geen geld of een bedrag dat geen rekening houdt met de extra kosten in de opstartfase. Hierdoor worden zbc’s bedreigd in hun voortbestaan, stelt ZKN.

‘Schippers maakt einde aan marktwerking’

Met haar plannen dwingt Schippers medisch specialisten in het ziekenhuis te blijven, omdat er geen budget voor hen is in zbc’s. “Geen medisch specialist zal naar een zbc gaan als niet zeker is dat hij of zij honorarium kan declareren”, schrijft ZKN-directeur Theo Roos. Het VWS-beleid haalt een streep door de rekening van een aantal initiatieven in de oogheelkunde, waarbij maatschappen het ziekenhuis willen verlaten om hun praktijk in een zbc voort te zetten. “De marktwerking is voorbij.”

Oormerken geld voor zbc’s

ZKN heeft een alternatief plan ingediend bij VWS om de kosten van de medisch specialistische zorg te beheersen, maar heeft daarop geen reactie ontvangen. In dat voorstel wil ZKN dat een deel van de groei van het budgettair kader zorg (BKZ) wordt geoormerkt voor zbc’s. De Kamer debatteert op woensdag 6 april over de ziekenhuiszorg.

Besparingen

Als Schippers zbc’s meer vrijheid zou geven, bespaart dat de gezondheidszorg miljoenen euro’s, blijkt uit een studie van Boer & Croon, in opdracht van ZKN. Deze zienswijze wordt betwist door Dick van Goor, interim-bestuurder Tjongerschans Ziekenhuis in Heerenveen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Zbc’s woedend vanwege deal Orde, NVZ en VWS

Zbc’s: de andere kant van de medaille

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Een besparing van € 800 miljoen vraagt een omzet van de zelfstandige klinieken van € 5,3 miljard!! Immers, deze klinieken werken 35% goedkoper dan de reguliere ziekenhuizen.
    In de berekening van de heer Van Goor wordt niet dat bedrag bespaard, maar wordt bij een omzet van € 5,3 miljard binnen de zelfstandige klinieken de lieve som van € 1,5 miljard te veel kosten gemaakt en van die gelden is een belangrijk deel ‘shareholders value’. Dat bedrag zal weer moeten worden teruggeploegd bij de ziekenhuizen.
    Kortom, de minister verdient een pluim omdat zij nu bezig is om goed geld niet naar kwaad geld te laten vloeien.
    NB Met voorgaande wordt niets kwaads gezegd over de kwaliteit van de zelfstandige klinieken. Dat hoort een aandachtspunt van de inspectie te zijn.

  3. Klagende specialisten… Ze zouden blij moeten zijn. Nu kunnen immers de prijzen weer omhoog. En daarnaast, bedenk een methode om de totale kosten van zorg (prijs x volume) te laten dalen, en zorgverzekeraars zullen de omzet vergoeden. Er is nog van alles mogelijk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.