Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers hoopvol over Europese zwarte lijst

Mark van Dorresteijn
Minister Schippers van VWS heeft van Europese collega's bijval gekregen voor haar voorstel om in Europa werk te maken van een openbare zwarte lijst voor artsen die hun werk slecht doen. Voor medische prutsers moet geen ruimte zijn, meent Schippers.
Schippers hoopvol over Europese zwarte lijst

De minister vindt het belangrijk dat mensen zelf kunnen nagaan of hun behandelaar bevoegd is, nu verpleegkundigen en artsen steeds vaker in een ander land gaan werken. In Nederland staan geschorste zorgverleners op een zwarte lijst, waarop ook boetes of berispingen vermeld gaan worden. Duitsland bijvoorbeeld, heeft zo’n lijst niet.

Vaatchirurg

Eerder was er ophef over een Nederlandse vaatchirurg die in Schotland ging werken, nadat hij in Nederland bij twee ziekenhuizen was weggestuurd. Een neuroloog die niet meer in Nederland mocht werken, vond in Duitsland werk.

Informatie-uitwisseling

Schippers benadrukte onlangs in de Tweede Kamer dat ze goede informatie-uitwisseling belangrijk vindt. Ze beloofde dat ze de door de Kamer gewenste Europese zwarte lijst opnieuw zou aankaarten bij haar collega’s. Tot nu toe waren andere landen niet enthousiast. Tijdens de vergadering in Boedapest maandag en dinsdag lieten Groot-Brittannië, Frankrijk, Zweden, Denemarken, Ierland en Bulgarije blijken dat ook zij willen dat burgers meer inzicht krijgen in het functioneren van zorgverleners.

Uitwerking

Na de positief verlopen gesprekken dinsdag constateert Schippers dat het taboe in Europa van het onderwerp af is. “We hebben natuurlijk nog een weg te gaan, maar de urgentie om elkaar te informeren over incompetente zorgverleners wordt breder gedeeld. Welke vorm het krijgt, wordt de komende tijd uitgewerkt. Voor medische prutsers moet in heel Europa geen ruimte zijn.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Schippers zet zich in voor Europese zwarte lijst

Artsen op ‘zwarte lijst’ blijven behandelen

VWS kondigt ‘zwarte lijst’ medici aan

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.