Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Schippers komt met alternatief vrije artsenkeuze

Mark van Dorresteijn
Mensen die afstand nemen van hun vrije artsenkeuze, krijgen korting op het eigen risico. Dat is een van de maatregelen die minister Edith Schippers aan het voorbereiden is.
Schippers komt met alternatief vrije artsenkeuze

De plannen voor vrije artsenkeuze van Schippers werden eind 2014 niet goedgekeurd door de Eerste Kamer. Momenteel werkt Schippers aan een gewijzigd pakket maatregelen waarmee ze de kosten in de hand wil houden. De nieuwe plannen zouden eveneens een miljard euro moeten opleveren. Het nieuwe pakket is volgens een woordvoerder van VWS nog niet klaar. De minister hoopt het wel zo snel mogelijk te presenteren.

Financiële prikkel

Het uitgelekte plan met het eigen risico kon gelijk rekenen op kritiek van GroenLinks. ‘Het kabinet lijkt nu via een omweg toch de vrije artsenkeuze te beperken: lage inkomens lijken nog steeds een forse financiële prikkel te krijgen om naar de zorgaanbieder te gaan die de zorgverzekeraar voorschrijft, zonder dat deze gecontracteerde zorg aantoonbaar betere zorg is.’ Dat concludeerde GroenLinks-Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet. Ze wil van minister Schippers voor dinsdagmiddag een reactie.

Crisis vrije artsenkeuze

Medio december ontstond op het Binnenhof een crisissfeer als gevolg van de plannen van Schippers. Haar voorstel om zorgverzekeraars een goedkopere polis te laten aanbieden waarin zij alleen behandelingen betalen door specialisten met wie zij een contract hebben, haalde onverwacht geen meerderheid. Drie senatoren van coalitiepartner PvdA stemden tegen. Het kabinet leek dagenlang aan een zijden draadje te hangen.

1 REACTIE

  1. De minister komt met een truc om de vrije artsenkeuze via een perverse financiële prikkel toch te beperken en de eerste kamer te omzeilen. Zijlstra had het al gezegd: het vrije artsenkeuze voorstel gaat linksom of rechtsom worden doorgevoerd. Triest.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.