Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Schippers laat Turkse VATAN kliniek met rust

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Minister Edith Schippers gaat geen stappen ondernemen tegen de VATAN kliniek. Twee PVV-Kamerleden hadden haar dat gevraagd. Ook zal Schippers niet in gesprek gaan met zorgverzekeraar Agis die de kliniek financieel steunt.
Schippers laat Turkse VATAN kliniek met rust

De kliniek die binnenkort zijn deuren zou openen in Amsterdam, richt zich speciaal op Turken en Marokkanen. Kamerleden Gerbrands en Fritsma noemen de ‘allochtonenkliniek’ een ‘stuitend voorbeeld van discriminatie’. Daar is Schippers het niet mee eens: de kliniek staat ook open voor andere patiënten en is daarmee niet anders dan bijvoorbeeld het Ziekenhuis Amstelland dat zich richt op Joodse patiënten.

Binnen de wet

Schippers zegt dat zowel Agis als de VATAN kliniek opereren binnen de wetgeving. Die wet wordt overigens wel aangescherpt. Er is een wetsvoorstel in voorbereiding waarmee de vergoeding van zorg in landen buiten de EU wordt beperkt.

Uitstel

De Kamerleden wilden ook weten of de minister gaat optreden tegen overbehandeling en overmedicatie in met name Turkse ziekenhuizen. Schippers erkent het probleem maar vindt het een taak van de zorgverzekeraar om hier maatregelen tegen te treffen. Overigens is de komst van de VATAN kliniek uitgesteld. Agis, dat al twee jaar betrokken is bij de oprichting van de kliniek, zou het grootste deel van de behandelingen voorfinancieren. Dat gebeurt voorlopig niet. Na de vele berichten in de media over de VATAN kliniek en de vergoeding van zorg in Turkije, liet de verzekeraar weten “nader te willen bestuderen wat de toegevoegde medische waarde voor de verzekerden is”. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Agis stelt komst Amsterdamse ‘allochtonenpoli’ uit

‘Agis kan Turkse zorg nooit controleren’

Eerste ‘allochtonenkliniek’ in Amsterdam

1 REACTIE

  1. Mevrouw Schippers weet zeker niet dat het Ziekenhuis Amstelland destijds is gefuseerd met het CIZ en als gevolg daarvan er een aparte joodse afdeling is ontstaan. Het Amstelland Ziekenhuis richt zich dus niet op joodse patiënten. Nogmaals dit is het gevolg van de fusie. Dus een juiste kennis van zaken mag ik van de minister wel verwachten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.