Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers: lager eigen risico ‘schier onmogelijk’

Het is haast onmogelijk om nu nog het eigen risico voor volgend jaar omlaag te brengen. Volgens minister Schippers (VWS) moet daarvoor de wet vóór 1 oktober worden aangepast. Ze ziet dat niet meer gebeuren, zegt de minister vandaag in De Telegraaf.
schippers.jpg

Het eigen risico gaat volgend jaar van 385 naar 400 euro. Formatiepartijen kunnen nog een stokje steken voor deze ophoging, maar de formatie duurt inmiddels zo lang dat dit schier onmogelijk is, zo schrijft De Telegraaf.

Ingewikkeld
De deadline voor het aanpassen van het eigen risico van volgend jaar ligt volgens minister Schippers al op 1 oktober. Bovendien is er een complexe wetswijziging voor nodig. Het is volgens de bewindsvrouw dusdanig ingewikkeld dat de termijn van een kleine maand, die nu nog rest, waarschijnlijk te kort zal zijn.

Formatie
Van de vier formerende partijen gaven CDA en CU eerder aan het eigen risico met minstens 100 euro te willen verlagen. Van VVD en D66 mag het systeem blijven zoals het is. Achter de schermen bezwoer het formerende kwartet gisteren nog dat er nog gekeken wordt of het eigen risico alsnog kan slinken, maar als gevolg van hun eigen getreuzel in de formatie blijkt die kans dus uiterst gering te zijn. In ieder geval voor het eigen risico van 2018.

Eigen risicio
Het Centraal Planbureau becijferde eerder dat het terugbrengen van het eigen risico van 385 euro naar 285 euro ongeveer een miljard euro kost. Volgens VVD en D66 zou dit linksom of rechtsom alsnog op het bordje van consumenten komen omdat voor zoiets òf de belasting, òf de zorgpremie omhoog moet.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.