Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Schippers maakt gehakt van onderzoek naar zorgvermijding

Er is geen sprake van een tendens dat patiënten om financiële redenen afzien van zorg. Dat antwoordt minister Schippers van VWS in antwoord op Kamervragen van PvdA’er Agnes Wolbert.
Schippers maakt gehakt van onderzoek naar zorgvermijding
Foto: ANP - Martijn Beekman

Uit een enquête van de LHV onder 992 huisartsen bleek begin juli dat patiënten adviezen van huisartsen naast zich neerleggen omdat zij het geld niet hebben om het advies op te volgen. Meer dan drie op de vier huisartsen (77 procent) merkt dat de hoogte van het eigen risico patiënten bezighoudt, zeker sinds dat vorig jaar werd verhoogd naar 350 euro per jaar. Kamerlid Wolbert stelt hier vragen over.

Moeilijk te duiden

Schippers antwoordt dat zij het onderzoek van de LHV moeilijk te duiden vindt en enigszins sturend in de bevraging. ’94 procent van de huisartsen geeft aan dat zij de perceptie hebben dat patiënten hun advies niet opvolgen vanwege economische redenen. Opvallend is dat 70 procent van deze huisartsen aangeeft dat dit in 2013 of 2014 is begonnen. In de enquête van vorig jaar gaf 70 procent van de huisartsen juist aan dat dit al voor 2013 het geval is.’

Onderzoeken

Schippers verwijst bovendien naar vier eerder onderzoeken naar zorgmijding als gevolg van de verhoging van het eigen risico. ‘Uit deze onderzoeken is niet gebleken dat er sprake is van een tendens dat patiënten om financiële redenen afzien van zorg. Op 30 oktober 2013 heb ik een enquête van Intomart GFK aan de Kamer toegezonden. Uit deze enquête volgt dat in Nederland weinig verzekerden afzien van zorg. Vervolgens heb ik op 2 juli 2014 rapporten van Vektis, Celsus en NZa aan de Kamer toegezonden. Ook op basis van deze onderzoeken kon niet geconcludeerd worden dat de verhoging van het eigen risico heeft geleid tot meer zorgmijding.’

13 REACTIES

  1. Ze kletst maar wat, maar heeft geen flauw benul wat er zich afspeelt. Ze blinkt uit door het afschuiven van verantwoordelijkheden en is de regie volledig kwijt. Het zijn de zorgverzekeraars, die bepalen wat er gebeurt. Ze is verantwoordelijk voor de afbraak van de zorg in Nederland. Als minister heeft ze niets meer in te brengen! Ik kan niet wachten tot de toekomstige parlementaire enquete.

  2. Lees alle reacties
  3. Eén van de basisprincipes. Neem iedereen in principe serieus, ook al ben je het volstrekt niet eens, en heb je zelfs een totaal andere opvatting.
    Ga nooit in discussie over het karakter van een persoon, of diens onbekende bedoelingen, hou het afstandelijk en wel direct persoonlijk/zakelijk betrokken mogelijk, in ieders belang. ..
    Let goed op de zaak, de vaak zwakke positie van je klanten.
    En voer geen onderlige persoonlijke discussies over mensen en hun karakterstructuur, of mening, dat lijkt op gebrek aan tolerantie
    Harry Tuinhout

  4. Tja iedereen leest of interpreteert de uitkomsten zo dat het jouw t beste uitkomt.
    Dus het komt Schippers niet uit dan maar zo reageren.
    Helaas is dat steeds zo net als met de wmo en wlz.
    Ik hoor alleen wat ik graag wil horen! !!!!!!
    Dan filter ik al het slechte er uit.
    Welterusten Kabinet

  5. De verslavingszorg biedt een duidelijke aanwijzing voor een relatie tussen eigen betalingen en het mijden van zorg. Toen in 2012 in de GGZ een eigen bijdrage werd ingevoerd, daalde het aantal behandelingen met ongeveer een derde. In 2013 is de eigen bijdrage weer stopgezet en steeg het aantal behandelingen weer tot het oude niveau.
    aantal behandelingen voor ‘aan een middel gebonden stoornissen’:
    2011 44.846
    2012 30.488
    2013 46.064
    (Bron: Zorginstituut Nederland, kwaliteitsgegevens, http://www.zorginstituutnederland.nl/kwaliteit/opvragen+gegevens+kwaliteit#Geestelijkegezondheidszorg)

  6. Beste mevrouw Schippers,
    U en wij weten heel goed dat het maar net is ‘HOE’ een onderzoek word opgezet, vraagstelling en ‘conclusie leidend’. Toch? Maar het betreffende onderzoek waarnaar u hier refereert is een ietwat ander onderzoek dan waar u naar zou willen refereren.
    Is er al een helder onderzoek gedaan vanuit de overheid naar mensen die minder gebruik maken van de gezondheidszorg vanwege het wederom verhoogde eigen risico? Dat antwoord is ondubbelzinnig ‘JA!’ In toenemende mate komen wij die mensen namelijk tegen.
    Een andere interessantere vraag, u hoogstwaarschijnlijk onwelgevallig… ‘Is er een toename van mensen die hun eigen premie en dus ook het eigen risico niet meer kunnen betalen?’ Ook hier is het antwoord ondubbelzinnig ‘JA!’

  7. Is dit principe van zorgmijdibg per se slecht? Is het niet zo dat het een natuurlijk triage bevorderd waardoor zorg wordt geleverd wanneer het echt nodig is.
    Het doorlopen met ‘vage’ of niet ernstige klachten is soms een slechte zaak (want er is wel een onderliggend lijden, wat zich vervolgens gerust wel manifesteert),maar vaak ook gaan klachten gewoon over.. Zonder medische behandeling of door zelf het gezonde verstand en bijv. thuis medicatie te gebruiken.

  8. Ik kan me herinneren dat ik meegedaan heb aan dat Intomarkt GFK onderzoek. Ik realiseerde me toen al dat het ging om de eigen bijdrage. Juist voor psychiatrie, juist de doelgroep die niet meedoet aan dit soort onderzoeken. De vraagstelling boodt ook hier niet voldoende specificiteit.

  9. Resultaten uit het ene gemankeerde onderzoek bestrijden met een ander gemankeerd onderzoek is niet de weg vooruit. De minister had gewoon moeten toegeven dat de effecten grotendeels onbekend zijn, en dat het onderzoek van de LHV ook geen duidelijkheid schept. Dit onderwerp is te belangrijk om te laten liggen en meer onderzoek is daarom nodig.
    Helaas is onze minister niet van de feiten of van onderzoek naar de feiten.

  10. Welke bias gaat uit van een Intomart onderzoek?
    En welke groepen in onze samenleving worden niet benaderd door intomart of kunnen intomart zelf niet benaderen, waardoor ieder intomart onderzoek nooit representatief kan zijn.
    https://panel.gfkintomart.nl/home.html
    U bepaalt zelf waar en wanneer u de vragenlijst invult.
    De vragenlijsten zijn eenvoudig in te vullen, zonodig geven wij direct uitleg.
    Per vragenlijst verdiende punten kunt uit laten keren in Nationale Tijdschriftenbonnen, wehkamp.nl waardebonnen, kijkshop.nl cadeaubonnen, SMScity, Kadobon-online cadeaubonnen of bol.com cadeaubonnen. Of ondersteun middels een donatie Het Nederlandse Rode Kruis dan wel WereldOuders.
    Intomart onderzoek naar zorgmijding geeft daarom aan dat er geen sprake is van zorgmijding door verhoging van eigen risico. Je krijgt punten bij goede antwoorden en je wordt uitgenodigd; de bias mag duidelijk zijn. Je geeft gewenste antwoorden.
    Daniel Kahneman maakt hier geen woorden aan vuil.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.