Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers niet terug als minister VWS

Edith Schippers (VVD) keert niet terug in een nieuw kabinet. Dat zei ze maandag vlak voordat zij als verkenner aan de slag ging. ‘Ik vind het een bijzondere dag want ik zal zelf geen deel uitmaken van het volgende kabinet.’
schippers.jpg

Schippers is nu demissionair minister van VWS. Ze stond al niet op de kandidatenlijst van de VVD, maar had de mogelijkheid om terug te keren in een volgend kabinet tot dusver open gelaten. Schippers is sinds 2010 minister.

Voorkeurstemmen
Van 2003 tot 2010 was zij lid van de Tweede Kamer. Van 2006 tot 2010 was ze vicefractievoorzitter. Bij de verkiezingen van 2010 en 2012 stond Schippers tweede op de kandidatenlijst van de VVD. Ze is bijzonder populair in de partij. Bij de verkiezingen van 2012 kreeg Schippers ruim 123.000 voorkeurstemmen. Ze werd donderdag door VVD-lijsttrekker Mark Rutte voorgedragen als verkenner. De VVD heeft als grootste partij het voortouw in de formatie. Omdat ze niet in het volgend kabinet terugkeert, zit ze naar eigen zeggen ‘in een heel mooie positie’ om onderzoek te doen naar de nieuw te vormen regering.

Rutte 1
In 2010 onderhandelde ze samen met Rutte over de vorming het kabinet-Rutte I. Dat waren moeizame onderhandelingen, maar uiteindelijk kwam er een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Deze constructie kwam na achttien maanden ten val. Als minister van Volksgezondheid heeft ze de stijging van de zorgkosten onder controle weten te krijgen. Hierover maakte ze in 2014 afspraken met de sector. Schippers liet in de campagne merken fel tegenstander te zijn van het afschaffen van het eigen risico in de zorg. (ANP)

Dossier Personalia
Het bestuur en toezicht in de zorg wisselt regelmatig. Bestuurders vinden een nieuwe uitdaging of worden ontslagen. In het dossier personalia volgt Zorgvisie alle wisselingen in raden van bestuur en raden van toezicht van zorginstellingen en gerelateerde organisaties.Daarnaast in het dossier personalia ook meldingen van prijzen, belangrijke prestaties en koninklijke onderscheidingen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.