Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers wil ruimte voor preventieve Health Checks

De Kamer bespreekt vandaag de mogelijkheid om zogenoemde ‘Health Checks’ vaker toe te staan in de Nederlandse Zorgverzekeringswet. Dat zijn bijvoorbeeld preventieve scans zonder een medische noodzaak. Volgens een enquête van Maurice de Hond vinden veel burgers dat de ‘Health Checks’ mogelijk moeten zijn in Nederland.
healthcheck400.jpg

Momenteel zijn preventieve MRI-scans en dergelijken niet gedekt in het basispakket. Schippers ziet echter dat er een ontwikkeling gaande is waarin steeds meer health checks worden aangeboden. Ze schrijft: ‘Deze ontwikkeling is al gaande in Nederland: veel instellingen voor medisch specialistische zorg in ons land bieden nu ook niet verzekerde zorg aan. De reguliere zorg zal dan ook steeds vaker health checks gaan aanbieden. Dit kan, zolang dit niet ten koste gaat van de verzekerde zorg.’

Voor- en nadelen
De minister is van mening dat burgers op termijn zelf zouden moeten kunnen kiezen uit een health check die zij voor zichzelf nodig vinden. Essentieel daarbij is dat potentiële consumenten goed geïnformeerd worden over de kwaliteit en de mogelijke voor- en nadelen van de aangeboden health checks. ‘Het is belangrijk daarbij ook aandacht te hebben voor de kosten: enerzijds extra kosten door onnodig nader onderzoek bij mensen die onterecht ongerust zijn, anderzijds minder kosten en leed door vroege opsporing. Ik zoek een middenweg tussen een zware toetsing vooraf voor een beperkte categorie en de beperkte waarborg die geldt voor screening die niet onder het overheidsaanbod valt.’

Drie categorieën
In haar voorstel komt de minister met drie categorieën van Health Checks, de lichtste categorie die vrij toegestaan zijn, de tweede categorie waarvoor beroepsnormen en kwaliteitseisen zijn en de zwaarste categorie waarvoor een vergunning nodig is om ze uit te mogen voeren.

Peiling
Een onderzoek van Maurice de Hond via Peil.nl onder meer dan 2000 Nederlanders laat zien dat 75 procent van de Nederlanders vindt dat als burgers dergelijke onderzoeken willen laten uitvoeren en zelf betalen dat ook mogelijk zou moeten zijn, 15 procent vindt dat niet. Kiezers van alle partijen zijn in (grote) meerderheid voor.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.