Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers vindt onderzoek PIP-implantaten niet nodig

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het is niet nodig dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoek doet naar plastisch chirurgen die goedkopere borstimplantaten plaatsen dan is afgesproken.
Schippers vindt onderzoek PIP-implantaten niet nodig

Dat schrijft demissonair minister Edith Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. Ze vindt dat de problemen liggen op civiel rechtelijk gebied en dat benadeelden daar hun recht kunnen halen.

Te weinig gevallen

De Inspectie heeft drie meldingen ontvangen over het inbrengen van implantaten die anders waren dan vooraf was toegezegd. De ingrepen vonden in 2010 plaats in twee privéklinieken en een ziekenhuis. Toen was reeds duidelijk dat er problemen waren met de PIP-implantaten. Schippers is van mening dat er in deze gevallen sprake kan zijn van misleiding of zelfs oplichting. Omdat er niet meer situaties bekend zijn, ziet Schippers geen aanleiding om de Inspectie verder onderzoek te laten doen.

WGBO

Daarnaast vindt ze ook niet dat de problemen op het terrein liggen van de Inspectie. Volgens haar gaat het om afspraken tussen arts en patiënt, die vallen binnen de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst en daar houdt de Inspectie geen toezicht op. Schippers zegt wel te hebben besloten dat het centrale register voor implantaten er gaat komen. Binnenkort komt ze met meer informatie. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

Fraude met PIP-implantaten

Igz wist van problemen PIP-implantaten

Zorgverzekeraars vergoeden omstreden PIP-implantaten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.