Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Schippers waarschuwt voor wereldwijde antibiotica-resistentie

Demissionair minister Edith Schippers (VWS) vraagt aandacht voor de mondiale problematiek van antibioticaresistentie. Door onzorgvuldig gebruik van antibiotica, bij mensen, maar zeker ook bij dieren, bestaat in de toekomst het risico dat infectieziekten steeds minder goed te behandelen zijn.
Schippers waarschuwt voor wereldwijde antibiotica-resistentie

‘Vandaag de dag worden antibiotica onverantwoord vaak aan mens en dier voorgeschreven. Dit brengt het gevaar met zich mee dat antibiotica niet meer werken, omdat bacteriën resistent worden’, aldus Schippers op het congres van de International Pharmaceutical Federation. ‘Dit is bij een aantal bacteriën nu al het geval. Als dit zich uitbreidt is het probleem dat we dan hebben nauwelijks te overzien. Nederland doet al heel veel op dit gebied, maar we kunnen dit niet alleen. Daarom is nu wereldwijde actie nodig.’ Op het congres komen deze week ministers en delegaties uit meer dan 30 landen op uitnodiging van Schippers bij elkaar om te spreken over gepast gebruik van medicijnen.

Nieuwe antibiotica

Schippers riep haar collega’s onder andere op om afspraken te maken over nieuwe soorten antibiotica die nu als laatste redmiddel gelden. Deze zouden alleen bij hoge uitzondering en alleen voor mensen moeten worden gebruikt.

MRSA-bacterie

Antibiotica zijn van groot belang voor het behandelen van infectieziekten zoals longontstekingen. Een bekend voorbeeld van een resistente bacterie is de MRSA bacterie, die regelmatig de kop opsteekt in Nederlandse zieken- en verpleeghuizen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © VWS)

Lees meer:

MRSA in centrum brandwonden van Maasstad Ziekenhuis

Ziekenhuizen grensregio’s werken samen bij aanpak MRSA

MRSA in Wilhelmina Ziekenhuis Assen

‘MRSA verspreidt zich niet buiten ziekenhuizen’

4 REACTIES

  1. Overigens : wat is het nut en de noodzaak van deze, de ZORG- , het klimaat- en milieu-belastend , samenzwering ??? Nederland en Schippers op de wereldkaart zetten ?? Heeft mevrouw Schippers Zembla van 2 weken geleden gezien ?? NIET de handen wassen en NIET handschoenen dragen bij contacten met patienten zijn de vrijwel zekere oorzaken van al die resistente bacteriele kopopstekingen. Aan preventie verdient de pharmacie echter niets , wel de veel goedkopere latexindustrie , maar die zitten , als preservatief NIET in het vezekeraarspakket, waarin wel weer de vaak dure antibiotica. Hè Tja tis me wat ??

  2. Lees alle reacties
  3. Absoluut noodzakelijk om de ‘moderne geneeskunde’ tot stand te houden. Zonder effectieve Antibiotica worden veel verrichtingen immers ook te riskant om uit te voeren.
    Naast onderzoek naar nieuwe antibiotica dient er ook juist naar de oude antibiotica gekeken te worden (die voor de farmacie natuurlijk niet aantrekkelijk meer zijn)die kunnen misschien wel weer een rol spelen. De ‘nieuwe’ resistente varianten zijn soms wel weer gevoelig voor oude middelen omdat ze daar zolang niet meer mee zijn geconfronteerd.
    (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22198992)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.