Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Schippers: werkend medicijn gewoon vergoed ondanks kosten

Dure medicijnen voor zeldzame ziekten die werken, zullen ook in de toekomst gewoon worden vergoed. Dat heeft minister van VWS Edith Schippers gisteravond gezegd in een item van Radio 1.
Schippers: werkend medicijn gewoon vergoed ondanks kosten

Schippers reageerde in het radio-interview op een conceptadvies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) dat onlangs verscheen. Daarin werd ervoor gepleit de vergoeding van dure geneesmiddelen voor de zeldzame ziekten van Pompe en Fabry in bepaalde gevallen te stoppen.

Echt werken

Tegenover Radio 1 zei de minister dat iedereen wil dat ernstig zieke mensen de medicijnen krijgen die ze nodig hebben, als de geneesmiddelen ‘echt werken en echt wat betekenen voor de mensen’. Volgens Schippers maakt het dan niet uit of er 10, 100 of 1000 patiënten zijn.

Discussie

Het CVZ-advies maakte veel los onder patiënten. Tweede Kamerleden van de SP-fractie en de PVV-fractie waren zeer kritisch. De minister noemde de discussie die losbrak over het advies echter ongenuanceerd. Volgens de minister blijft het enige criterium dat een medicijn werkt. ‘We gaan fabrikanten niet veel geld betalen voor medicijnen die niets doen’, zei ze. Schippers gaf aan op dat punt verder advies van experts af te wachten. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Discussie losgebarsten over schrappen medicijn door CVZ

Meer dan 100 meldingen over dure medicijnen

‘Boete voor farmaceuten bij te dure medicijnen’

50Plus opent meldpunt voor dure medicijnen

2 REACTIES

  1. HEB IK TOCH GELIJK GEKREGEN.Het geldbedrag dat de verzekeringen moeten betalen voor de ziekte Fabri en Pompe is nog altijd veel lager dan de sponsorgelden die de verzekeraars betalen aan overbetaalde sportmensen. Zo zie je maar, beter een heel zieke jongen zonder medicijnen dan een duurbetaalde sportjongen zonder mercedes.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.