Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Schippers wil experimenteren met ziekenhuisfinanciering

Mark van Dorresteijn
Minister Schippers wil experimenteren met verschillende vormen van ziekenhuisfinanciering. De experimenten zullen op verschillende plaatsen in het land gelijktijdig plaatsvinden. “Uiteindelijk moet je op uitkomsten financieren. Maar ik ga niet eerst tien jaar studeren zoals we met het DOT-systeem hebben gedaan. Ik wil zo snel mogelijk van start met alternatieven. Op basis van de ervaringen kunnen we dan keuzes maken,” aldus Schippers.
Schippers wil experimenteren met ziekenhuisfinanciering

Ze heeft haar uitspraak dinsdagavond gedaan tijdens een live-uitzending van BNR in het hoofdkantoor van KPMG in Amstelveen. Volgens de minister van Volksgezondheid kan iedere partij zich voor het experiment aanmelden. Haar uitspraak is opmerkelijk omdat net per 1 januari na veel voorbereiding het nieuwe DOT-financieringssysteem is ingevoerd.

Ziekenhuis overstijgende maatschappen

Aanleiding voor het debat was een onderzoek van KPMG Plexus naar de fusieplannen van de ziekenhuizen. Het aantal ziekenhuizen zal de komende jaren gestaag afnemen maar het aantal locaties blijft hetzelfde. Grote stimulans achter de fusies zijn de normen van de wetenschappelijke verenigingen terwijl ook de druk van dreigende faillissementen voor een stroomversnelling zorgt. Opvallend is dat de zorgverzekeraars nauwelijks een rol spelen bij het tot stand komen van de samenwerkingen die in allerlei verschillende verschijninsgvormen worden opgezet. De banken spelen helemaal geen rol. Directeur-generaal curatieve zorg Leon van Halder constateert in een reactie dat alle allianties niet tot een verschuiving van de zorg leiden. Opmerkelijk is de grote groei van ziekenhuis overstijgende maatschappen. De maatschappen trekken zich niets aan van de samenwerkingsverbanden die de ziekenhuisdirecties aangaan. “Kwaliteit en fiscaal ondernemerschap geven bij de maatschappen de doorslag,” aldus Van Halder. Het ministerie wil naar aanleiding van een advies van de Gezondheidsraad meer zicht krijgen op de functies in het ziekenhuis die nauw verbonden zijn met de afdelingen Spoedeisende Hulp. Van Halder: “We willen dat de komende periode stevig in kaart brengen.” (Zorgvisie – Eric Bassant | Foto: ANP – Phil Nijhuis)

Lees meer:

Rapport: KPMG 2012 Wie doet het met wie in de zorg (PDF)

6 REACTIES

 1. De financiering dient door de overheid te geschieden. De premie voor de ,verplichte, basisverzekering moet in de belastingheffing ge-implementeerd worden . De woekerpolisverzekeraarsgieren mogen dan alleen concurreren op de vrijwillige aanvullende verzekeringen. Dit is nauwelijks een experiment , maar meer een veilige belegging te noemen .

 2. Lees alle reacties
 3. Precies zoals voorspelt.
  We hadden net DBC’toen ging het al over DOT.
  We hebben net DOT en het gaat al over expirimenteren met ziekenhuis financiering.
  Ook deze minister laat zich weer leiden door ambtenaren die weer een nieuwe speeltje zoeken.
  Stop eens met het scheppen van die mogelijkheden en bouw het aantal ambtenaren eens af dan kan iets nieuws zich zelf ook eens bewijzen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.