Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers wil geen ziekenhuizen redden

Minister Edith Schippers van VWS voelt er niets voor om een ziekenhuis te redden, mocht dat failliet gaan. ‘U hoeft van mij niet te verwachten dat ik met geld van de premiebetaler klaar sta om reddingsacties uit te voeren’, zegt ze zaterdag in NRC Handelsblad.
Schippers wil geen ziekenhuizen redden
Foto: VWS

‘Het feit dat wij banken moeten redden, is al pervers. De bank krijgt de boodschap dat als zij het niet goed doet, de belastingbetaler toch klaar staat om haar te redden. Met ziekenhuizen wil ik zeker die kant niet op’, stelt Schippers. Ze vindt het een slecht signaal om een ziekenhuis te redden dat niet goed is bestuurd.

Cruciale zorg

Wel vindt de minister dat de belangrijkste zorg in alle regio’s beschikbaar moet blijven. ‘De overheid is verantwoordelijk voor de cruciale zorg, die moet worden geleverd. Dat garandeer ik’, stelt ze. Schippers voorziet daarbij geen problemen.

Financiële problemen

Op het moment verkeert een aantal ziekenhuizen in financiële problemen. Zo is het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer al enige tijd bezig met een overname om de financiële nood te lenigen. Ook in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse is geldnood. Daar worden dit jaar 155 van de 1100 medewerkers ontslagen in verband met de zorgelijke financiële situatie.

Fusies in de zorg

In het interview zegt Schippers verder dat er te veel als een soort automatisme wordt gefuseerd in de zorg. ‘Er wordt te veel gefuseerd waarbij je je kunt afvragen of daar goed over nagedacht is.’ De minister geeft in het interview geen voorbeelden van slecht doordachte fusies. Ze zegt voorstander te zijn van een extra fusietoets om het samengaan van ziekenhuizen te controleren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.