Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Schippers wil kortingsinstrument mogelijk langer gebruiken

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Minster Schippers wil pas in 2014 beslissen of en wanneer zij afziet van de mogelijkheid om ziekenhuizen een strafkorting op te leggen. Zij zei dit 16 juni tijdens een Kameroverleg over de Wet Marktordening Gezondheidszorg.
Schippers wil kortingsinstrument mogelijk langer gebruiken

VVD-Tweede Kamerlid Anne Mulder vroeg de minister om nu al een eindtermijn te noemen voor het zogenoemde macrobeheersingsinstrument. Hij voegde daaraan toe eigenlijk liever helemaal geen beheersinstrument te willen.

Strafkorting

Volgend jaar hoopt Schippers haar nieuwe financieringsmodel voor de ziekenhuiszorg in te voeren. De basis daarvan is dat ziekenhuizen worden beloond naar prestatie en dat zij over 70 procent van de prijzen vrij kunnen onderhandelen. Om te voorkomen dat de kosten daardoor te sterk toenemen, is het macrobeheersingsinstrument in het leven geroepen. Als ziekenhuizen te veel produceren, kan de minister een generieke korting opleggen. Hiervoor moet de Wet Marktordening Ziekenhuizen worden gewijzigd. Schippers zei het kortingsinstrument zeker tijdens de overgangsperiode nodig te hebben omdat de balans tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders volgens haar nog niet in evenwicht is. “Als ik dit instrument niet zou hebben, zou het echt scheeflopen.” Schippers zei zich te kunnen voorstellen dat ze er daarna snel vanaf wil, maar wil pas aan het eind van de overgangsperiode bepalen wanneer.

Alternatief

Mulder vroeg de minister ook naar een alternatief kortingsinstrument. Hierover is eerder een motie ingediend door VVD, CDA en PVV. Minister Schippers zei dat ze onvoldoende tijd heeft om hier apart onderzoek naar te doen. Zij liet weten dat haar departement alle zeilen bij moet zetten om de gang naar een nieuw financieringsstelsel tot een goed einde te brengen. Onder druk van Mulder zegde de minister toe in het najaar met een alternatief te komen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

‘Complexe zorg wordt onrendabel’

Schippers wil einde aan overschrijdingen

Schippers wil nieuwe ziekenhuisbekostiging in 2012

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Ik neem aan dat mevrouw Schippers ’s zaterdags bij de kassa ook vraagt om gratis producten als haar geld op is. Strafkorting voor de supermarkt die de klant te veel levert! Waar is toch die verzekeraar met zijn regierol gebleven? En zijn zicht op het volume?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.