Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Schippers wil start-ups in de zorg ondersteunen

Mark van Dorresteijn
Minister Schippers van VWS gaat onderzoeken of het mogelijk is in Nederland een innovatief, creatief netwerk op te richten om jonge start-up bedrijven in de zorg nog beter te ondersteunen. Het doel is om sneller innovaties toe te passen die de zorg voor patiënten beter en betaalbaar maken.
Schippers wil start-ups in de zorg ondersteunen

Schippers leidde de afgelopen week in Chicago en Boston een economische missie van Nederlandse bedrijven uit de sectoren Life Sciences and Health en Landbouw en Voedingsindustrie. Centraal in de economische missie van Schippers in de Verenigde Staten stond ‘healthy aging’ en ‘feeding the city’. Schippers: ‘We moeten bij zorg niet meer meteen aan ziekenhuizen en artsen denken, maar aan hoe we ouderen en chronisch zieken kunnen helpen actief en zelfstandig te blijven. Dat is beter voor hen, beter voor hun familie, voor de samenleving en voor de kosten van de zorg. Er is door toepassing van (geavanceerde) technologie al veel meer mogelijk dan we denken. Het gaat erom dat we die verder ontwikkelen en daadwerkelijk toepassen.’

Ondersteunend netwerk

Geïnspireerd door de nieuwe Amerikaanse broedplaats voor zorginnovaties Matter, wil Schippers de kennis en eisen van patiënten en professionals in een vroeg stadium betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe producten, systemen en diensten. Daarnaast worden onder andere juridische, financiële en verzekeringskennis bij elkaar gebracht. Dit gebeurt niet door de fysieke oprichting van een nieuw instituut, maar door te kijken naar de mogelijkheden voor een nieuw ondersteunend netwerk. Het grote voordeel dat hiermee behaald kan worden is dat innovaties die gewenst zijn, sneller kunnen worden toegepast.

Samenwerking met Amerika

Tijdens de missie werden tal van resultaten bereikt. Zo tekenden het Rehabilitation Instituut Chicago en Neurocontrol Nederland een samenwerkingscontract op het gebied van revalidatie-onderzoek, klinische samenwerking en samenwerking met Nederlandse bedrijven. Zeven Nederlandse wetenschappers kregen een adjunct-hoogleraarschap aangeboden op de prestigieuze Northwestern University. Royal Duyvis Wiener en het Amerikaanse bedrijf CHS tekenden een contract over technologische toepassingen op het gebied van noten en zaden. En de staat Massachussets kondigde aan graag een tegenbezoek met bedrijven en universiteiten aan Nederland te willen afleggen.

2 REACTIES

  1. Dag allemaal, 
    Edith Schippers had echt niet naar Amerika hoeven te gaan. Als kleine zorgorganisatie had ze wel bij mij kunnen komen kijken! Ik ben sinds januari 2015 als oude energieke ‘jonge zorgondernemer’ bezig om maar innovatief te zijn. En resultaat: het KAN! Maar……… de strategie moet iedere dag worden afgestemd op de realiteit. Bovendien wordt het ondernemerschap (met personeel) weer flink afgestrafd door de ‘vrienden van de Belastingdienst’. En dit inspireerd ECHT NIET! 
    conclusie Edith: kom naar de Verpleegkundige Zorg Praktijk B.V. je bent welkom om een kijkje in de ’thuiszorgkeuken’ te nemen en te proeven! tot ziens, Annemie

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.