Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers: ‘Zwijgcontracten onacceptabel’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Patiënten of nabestaanden vragen om een zwijgcontract te ondertekenen na een calamiteit, is onacceptabel.
contract.fotolia.jpg
fotolia

Dat zei minister Schippers gisteren tijdens het Kamerdebat over de Inspectie voor de Gezondheidszorg. 

Geen excuus
Schippers: ‘Er is geen excuus om niet te melden. Ook bij twijfel kan een zorginstelling het best melden. De zorg is erbij gebaat zich kwetsbaar op te stellen als er soms dingen mis zijn gegaan. Je moet op geen enkele manier de indruk wekken dit onder het tapijt te willen vegen.’ Schippers adviseert mensen met klem om nooit een zwijgcontract aan te gaan.

Inspectie voor de Gezondheidszorg
De minister vindt het volkomen logisch dat ziekenhuizen de Inspectie op hun dak krijgen als dergelijke contracten blijken te zijn getekend. ‘Ik heb geen bezwaar tegen vergoeding van materiële schade. Maar dat mag er nooit toe leiden dat mensen moeten zwijgen, of niet naar de Inspectie mogen gaan.’ Schippers verwijst mensen die al een vorm van een zwijgcontract hebben getekend naar de Inspectie. Daar kan men veilig bespreken wat de beste wijze van handelen is. 

Wkkgz
Op verzoek van de Kamer zegt Schippers toe dit, voor zover mogelijk is, wettelijk te verankeren in de Wkkgz. ‘Ik ga kijken of is vast te leggen dat men niet mensen hun recht mag ontnemen naar de tuchtrechter of de Inspectie te gaan.’ 

Calamiteitenonderzoek
SP-Kamerlid Van Gerven pleit voor meer onafhankelijk onderzoek: ‘De Inspectie moet ook zelf onderzoek doen en niet alleen varen op rapporten van interne onderzoeken door het ziekenhuis.’ Van Gerven doelt op het Tergooiziekenhuis dat een incident met dodelijke afloop ten onrechte niet als calamiteit heeft gemeld terwijl er later ernstige tekortkomingen in de zorg bleken te zijn. Het onderzoek naar de calamiteit duurde anderhalf jaar. Schippers: ‘Er zijn 1600 calamiteiten per jaar. Die allemaal onderzoeken zou een heel circus betekenen. Voor het lerend vermogen is het cruciaal dat de instelling zelf bij het onderzoek is betrokken.’ Van Gerven wil graag een maximale termijn voor de afronding van calamiteitenonderzoeken. Schippers: ‘Anderhalf jaar is lang. Dat vind ik ook. Aan de andere kant heeft het natuurlijk ook met capaciteit van de Inspectie te maken.’ 

Dossier Juridische Zaken
De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.