Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Scholing voor 68.000 zorgmedewerkers via Reginale Sectorplannen

Door de Regionale Sectorplannen Zorg hebben 68.000 medewerkers in de zorg scholing gevolgd. Dit blijkt uit cijfers die RegioPlus op woensdag 22 maart heeft gepresenteerd aan demissionair staatssecretaris Van Rijn (VWS). Deze resultaten en met name de succesfactoren van de aanpak zijn van belang nu de zorgsector te maken krijgt met personeelstekorten.
Presentatie Sectorplannen400.jpg
Foto: V.l.n.r.: Elja van Middelkoop (ActiVite)

In een periode van ruim twee jaar zijn 68.000 scholingstrajecten gevolgd via de 18 Regionale Sectorplannen Zorg die in 2014 zijn opgezet. Met de uitvoering  van deze sectorplannen is een bedrag gemoeid van totaal 278 miljoen euro. 65,8 miljoen euro hiervan kwam van het ministerie van SZW. De werkgevers in de zorg investeerden zelf 212,2 miljoen euro. ‘Het is duidelijk dat zij de afgelopen jaren, ondanks de bezuinigingen, extra hebben ingezet om hun medewerkers te scholen’, schrijft samenwerkingsverband RegioPlus in een persverklaring.

Mbo naar Hbo
Werkgevers in de zorgsector hebben extra opleidingsplaatsen gecreëerd en ruim 68.000 medewerkers hebben scholingen en trainingen gevolgd. Hierdoor zijn zij voorbereid op de vele veranderingen en ontwikkelingen in de zorg, zoals de wijkgerichte aanpak, het werken in zelfsturende teams, de focus op versterking van de eigen regie en zelfredzaamheid door patiënten/cliënten en de inzet van ICT en domotica. Ook zijn medewerkers opgeleid naar een hoger niveau, bijvoorbeeld mbo- naar hbo-niveau.

Uitvoeringskosten
Jelle Boonstra, directeur RegioPlus: ‘Het unieke van de Regionale Sectorplannen Zorg is de regionale aanpak en samenwerking met werknemersorganisaties zoals CNV, in combinatie met de landelijke organisatie, controle en verantwoording. Hierdoor zijn uitvoeringskosten relatief laag en de kwaliteit hoog. Cruciaal in de aanpak is ruimte voor regionale invulling wat betreft type scholing, aantallen en opleidingsniveau.’

Personeelstekorten
De aanpak en resultaten bieden volgens Boonstra perspectief voor de toekomst, juist nu de sector weer voor nieuwe uitdagingen komt te staan. ‘Waar tot voor kort nog sprake was van personeelsoverschotten, ontstaan nu tekorten. We zijn er nog niet. We moeten blijven investeren in de kennis en kunde van medewerkers in de zorg. Zij zijn de drijvende kracht achter ons zorgstelsel. Ook de instroom van nieuw zorgpersoneel is hard nodig. Onze regionale aanpak en samenwerking met onderwijs en overheid zijn hierin onmisbaar.’ Bekijk het factsheet over de de Regionale Sectorplannen.

2 REACTIES

  1. Goed te zien dat je zo nauwkeurig de resultaten hebt geanalyseerd. De regeling Cofinanciering sectorplannen, gesubsidieerd door het Ministerie van SZW, was gericht op nieuwe banen of baanbehoud tijdens de economische crisis, die goed uit kwam voor zorgwerkgevers tijdens de bezuinigingen.
    Er is natuurlijk ook buiten deze regeling door werkgevers geïnvesteerd in Leren & Ontwikkelen van medewerkers. Zijn we daarmee klaar met scholing in de sector? Als je het ons vraagt niet. De snelle veranderingen in het werk en de arbeidsmarktvraagstukken voor de toekomst vragen blijvend in te zetten op bij- en nascholing en instroom van nieuwe medewerkers en behoud van personeel!

  2. Lees alle reacties
  3. 278 miljoen euro is aanvullend op de interne HRM activiteiten gezamenlijk in functiescholing en beroepskwalificatie verzorgenden IG, verpleegkundigen niveau 4 en Bachelor Verpleegkundigen ingezet. Mooi die samenwerking van regionale werkgevers en vakbonden. Het resultaat voor beroepskwalificatie valt me wat tegen: 10.000 van de 68.000. In heel Nederland werden vanaf 2014 extra 6000 verzorgenden IG, 3000 mbo-verpleegkundigen en bijna 1000 Bachelors opgeleid. Een goed begin als basis, maar er moet meer gebeuren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.