Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Schoonmakers staken opnieuw bij verpleeghuis Osira

Het ondersteunende personeel van verpleeghuis Sint Jacob, onderdeel van zorginstelling Osira Amstelring, legt vandaag en morgen opnieuw het werk neer. Dat meldt vakbond Abvakabo FNV. Vorige week staakten zij al acht uur bij hetzelfde verpleeghuis.
Schoonmakers staken opnieuw bij verpleeghuis Osira

De stakers zullen samen met hun collega’s uit de directe zorg, vandaag onder andere een bezoek brengen aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De stakende huishoudelijke ondersteuners willen contracten van minimaal acht uur per dag om hun werk te kunnen doen. ‘Omdat hun diensten worden ingekort is de strijd voor een achturige werkdag weer schrikbarend actueel in de zorg’, schrijft de Abvakabo. ‘Medewerkers in veel verpleeghuizen worden niet meer acht uur op een dag ingeroosterd, maar moeten het werk in zeven of zes uur zien te doen. Hierdoor gaat de werkdruk verder omhoog en de kwaliteit van zorg achteruit.’

Intensiveringsgelden

Abvakabo FNV beweert in haar persverklaring dat Osira Amstelring de zogenoemde intensiveringsgelden die dit jaar vrij kwamen, niet totaal heeft uitgegeven aan nieuw personeel. ‘Het is merkwaardig dat er continu te weinig personeel is. Verpleeghuizen in Nederland, dus ook Osira/Amstelring, hebben namelijk per 1 januari dit jaar miljoenen euro’s extra gekregen voor extra handen aan het bed.’De staking hoort ook in de campagne van de vakbond tegen de nieuwe cao voor de verpleging-, verzorging en thuiszorg. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Abvakabo FNV vervolgt estafettestaking bij Faveo in Rotterdam

Abvakabo FNV schopt stennis

Abvakabo gaat actievoeren voor betere cao-VVT

‘Abvakabo organiseert verpleeghuisbezettingen’

4 REACTIES

  1. Zembla toonde afgelopen vrijdag aan dat er bij Osira nog 7 miljoen op de plank ligt voor extra personeel. Nu is er onderbezetting waardoor de zorg niet geleverd kan worden waar de bewoners recht op hebben. Dan doe je als manager toch iets verkeerd. Schandalig!

  2. Lees alle reacties
  3. beste Mark,
    Dit lijkt mij een prima idee, pilot zorginstelling starten met een visie die dichtbij komt wat ideaal is voor; cliënten en de Zorgmedewerkers, geen pulpcontracten, maar contracten waar medewerkers een fatsoenlijk bestaan hebben. Cliënten die weer Quality- time krijgen. Een directeur zorg die ook een zorgachtergrond heeft, met een salaris onder de Balkeneinde norm. Verpleegkundigen, en gastvrouwen, krijgen dan betrokken medewerkers die gewaardeerd worden. Een leuk restaurant waar cliënten kunnen eten, niet een maaltijd wat ingevlogen wordt, maar zelf wordt gekookt, eten bereiden moet je ruiken, dan krijgen mensen trek.
    Helaas; de realiteit is anders, hebben we in de Zembla uitzending kunnen zien.

  4. Wanneer start ABVA Kabo nu eens zijn eigen verpleeg of verzorgingshuis? Dan komen ze er achter dat de praktijk van vraaggestuurde zorg (let wel, de vraag van de client en niet de medewerker of bond), echt anders is. Met de huidige vergoedingen moet je het personeel inzetten op de momenten van de graag. Als AbvaKabo dit snapt zal zij haar pijlen richten op de cliënten en overheid voor extra financiering en niet op organisaties.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.