Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SCP doet nulmeting over thuiszorg

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) doet in opdracht van het ministerie van VWS onderzoek naar zorg thuis. Het doel is om over een periode van meerdere jaren zicht te geven op hoe burgers thuis zorg ontvangen.
Fotolia

Vandaag heeft het SCP de eerste meting gepubliceerd, die is gebaseerd op cijfers van 2014. Hieruit blijkt dat in 2014 circa 2,2 miljoen volwassen Nederlanders die zelfstandig wonen hulp krijgen bij dagelijkse handelingen, zoals het doen van het huishouden, het aan- en uitkleden of de verzorging van wonden. Zij ontvangen vooral zorg en ondersteuning van mensen uit hun sociale netwerk (ruim 10 procent van de zelfstandig wonende 18-plussers). Meestal gaat het om hulp in het huishouden. Mensen die voor langere tijd zorg en ondersteuning nodig hebben, krijgen hulp in het huishouden het liefst van naasten en gespecialiseerde zorg van professionals. Ruim een op de tien Nederlanders beschikt niet over een sociaal netwerk dat hulp en ondersteuning kan bieden als dat nodig is. Bij ouderen en mensen met beperkingen is dit een op de vijf.

Enquête
De publicatie is gebaseerd op het Onderzoek Zorggebruik (OZG). Dit onderzoek loopt van april 2014 tot voorjaar 2017. In die tijd werken circa 7.000 zelfstandig wonende volwassen Nederlanders mee aan de dataverzameling door een enquête in te vullen over het gebruik van zorg en ondersteuning. Het SCP voert het OZG uit in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Laag inkomen
Het meest ontvangen type zorg en ondersteuning is hulp in de huishouding. 14 procent van de zelfstandig wonende Nederlandse 18-plussers ontving in 2014 deze hulp. Persoonlijke verzorging (4 procent) en verpleging (ongeveer 2 procent) ontvangt men beduidend minder vaak. Het zijn vooral mantelzorgers die huishoudelijke hulp bieden, terwijl publiek gefinancierde professionals de hulp bij de persoonlijke verzorging en verpleging geven. Vooral mensen met een laag inkomen of ernstige lichamelijke beperkingen, ouderen en alleenwonenden ontvangen zorg en ondersteuning (van professionals en/of mantelzorgers).

Dossier Thuiszorg
Nieuws, achtergronden en opinie over de thuiszorg. De artikelen gaan over verpleging en verzorging bij cliënten thuis en huishoudelijke hulp op indicatie, vaak in combinatie met de zorghervorming.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.