Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SCP: ouderen nemen zorg vaker in eigen hand

Tussen 2006 en 2030 zal de vraag naar verpleging en verzorging toenemen met 34 procent, terwijl in diezelfde periode het aantal 65-plussers zal groeien met 63 procent. Vraag naar verpleging en verzorging loopt daarmee achter op de vergrijzing. Dit stelt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in rapport dat gisteren werd gepubliceerd.
SCP: ouderen nemen zorg vaker in eigen hand

In de SCP-publicatie ‘Verklaringsmodel verpleging en verzorging 2007’ wordt hieruit onder meer geconcludeerd dat de vraag naar verpleging en verzorging minder hard groeit dan de vergrijzing.

Gezonder en welvarender

“Een verklaring hiervoor is dat de ouderen van morgen over het algemeen gezonder en welvarender zijn dan de generaties vóór hen en dat zij voor hun zorg minder snel aankloppen bij de overheid”, aldus de opstellers van het rapport. Veel ouderen zouden ervoor kiezen om langer zelfstandig te blijven wonen met hulp van thuiszorg.

Langer thuis

De SCP-publicatie geeft aan dat tot 2030 in principe 40 procent meer mensen naar een verpleeghuis zou moeten. De stijging zal uiteindelijk echter maar 32 procent bedragen, omdat mensen langer in hun eigen huis blijven wonen, zo voorspelt het planbureau.

Huishoudelijke verzorging

Volgens het planbureau zal de vraag naar huishoudelijke verzorging tot 2030 met 31 procent groeien. “Het feitelijk gebruik via de WMO van huishoudelijke verzorging zal in diezelfde periode met 18 procent groeien. Dit wordt deels verklaard door de groei van de particuliere hulp met 58 procent”, aldus het rapport.

Particuliere hulp steeds belangrijker

De vraag naar huishoudelijke verzorging groeit met 31 procent harder dan het gebruik van huishoudelijke verzorging via de WMO (18 procent). Daarnaast groeit het gebruik van particuliere hulp met 58 procent. “Hieruit blijkt dat in de vraag naar huishoudelijke verzorging steeds vaker zal worden voorzien door zelf geregelde hulp. Aangezien het gebruik van informele hulp slechts met 12 procent toeneemt, wordt deze vorm minder gebruikt als alternatief voor thuiszorg”, schrijft het SCP.

Opleiding op invloed van zorg

De vorm van zorg die wordt gekozen, hangt mede af van de opleiding van ouderen. Deze zijn steeds beter opgeleid en kiezen steeds vaker kiezen voor particuliere hulp in plaats van hulp die wordt gefinancierd door de overheid, “omdat hoger opgeleiden de regie over het dagelijks leven meer in eigen hand willen houden en omdat ze doorgaans over meer inkomen beschikken”. (Sociaal Cultureel Planbureau)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.