Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Screening op kwetsbaarheid bij ouderen in ziekenhuis

Alle 65plussers zouden bij binnenkomst in het ziekenhuis gescreend moeten worden op kwetsbaarheid. Dat stelt GroenLinks in een initiatiefnota die wordt aangeboden aan de Tweede Kamer.
ambulance acute zorg seh
ANP/Lex van Lieshout

De screening op kwetsbaarheid wordt al gedaan in het LUMC en in het Hagaziekenhuis. De screening moet volgens Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet verricht worden door een geriatrisch team. Als uit de screening naar voren komt dat een oudere waarschijnlijk nog maar maximaal zes maanden te leven heeft, dan wordt met de patiënt gesprekken gevoerd over ‘advanced care planning’, de wensen ten aanzien van zorg en verzorging in de laatste levensfase.

Zinnige zorg

Verder stelt Ellemeet voor dat het Zorginstituut Nederland een onderzoeks-agenda ontwikkelt over zinnige ziekenhuiszorg voor ouderen, in overleg met onderzoekers en organisaties uit het veld en wil ze de mogelijkheden om de specialismen ouderenzorg uit te breiden voor verpleegkundigen onderzoeken.

Bekostiging

Op het gebied van financiering wil Ellemeet dat de Nederlandse Zorgautoriteit wordt gevraagd om de tarieven voor ouderenzorg aan huis, waaronder de wijkverpleging, aan te passen en een nieuwe bekostiging te ontwikkelen voor financiering van regionale samenwerking tussen zorg en welzijn ten behoeve van kwetsbare ouderen en op termijn voor doelgroep-bekostiging van kwetsbare ouderen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.