Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Screening op SEH effectief tegen kindermishandeling

Redacteur Zorg+Welzijn
Systematische screening van kinderen die op de Spoedeisende Hulp terecht komen is effectief bij opsporing van kindermishandeling. Dat blijkt uit onderzoek van Erasmus MC. Voor het eerst is onderzocht of screening iets oplevert.
Screening op SEH effectief tegen kindermishandeling

Goede observatiemogelijkheden, ervaring en training van hulpverleners op de Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen zorgen voor betere detectie van kindermishandeling. Ook is het belangrijk om objectieve checklists te gebruiken. ‘Systematisch onderzoek zorgt voor vijf keer hogere detectie van kindermishandeling,’ aldus de onderzoekers van Erasmus MC, die hun bevindingen hebben gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics.

Vijf keer meer

Onderzoekers van de afdelingen Maatschappelijke Gezondheidszorg en Kindergeneeskunde van het Erasmus MC deden onderzoek op zeven afdelingen Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen. In totaal zijn 104.000 kinderen tot 18 jaar in het onderzoek betrokken, die tussen februari 2008 en december 2009 het ziekenhuis bezochten. In de groep kinderen die systematisch gescreend is, zijn vijf keer meer gevallen van kindermishandeling aan het licht gekomen dan in de groep die niet werd gescreend. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Roos Koole)

Lees meer

Minder angst op SEH door iPad

Camera’s op SEH niet verboden

‘Kwaliteitseisen aan SEH’s moeten scherper’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.