Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SER wil AWBZ handhaven

De Sociaal-Economische Raad (SER) wil de AWBZ niet opheffen, maar hervormen om tot een betere uitvoering te komen waarbij cliënten centraal staan. Meningsverschillen over hoe dat moet gebeuren zijn de oorzaak voor de vertraging van het eindrapport.
SER wil AWBZ handhaven

Dat blijkt uit gesprekken met leden van de SER-werkgroep die het kabinet gaat adviseren over de toekomst van de AWBZ. Daarmee wijkt de SER af van eerdere adviezen van de Raad voor de Volksgezondheid (RVZ), het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) en het interdepartementale beleidsonderzoek van topambtenaren (IBO-rapport). Die adviseerden allemaal opheffing van de AWBZ of overheveling van grote delen naar de Zorgverzekeringswet (ZVW) en de Wmo.

Ouderenzorg naar aanvullende verzekering

Maar de SER vindt dat er een publiek-rechterlijke verzekering moet blijven voor de langdurige chronische zorg. Concreet betekent dit dat gehandicapten in ieder geval onder het AWBZ-regime blijven. Wat er precies gaat gebeuren met de ouderenzorg is nog niet duidelijk. Mogelijk gaat een deel op termijn naar de aanvullende verzekering.

Inkomenseffecten

De SER is huiverig over de grote inkomenseffecten die gepaard gaan met overheveling van grote delen van de AWBZ naar het basispakket. Werkgevers krijgen dan een fikse extra rekening gepresenteerd, omdat de AWBZ helemaal wordt opgebracht door particuliere premies terwijl werkgevers bij de ZVW een derde van de premie moeten ophoesten. Ook zouden mensen met lagere inkomens bij overheveling meer premie gaan betalen, omdat de AWBZ-premie helemaal inkomensafhankelijk is en de ZVW-premie maar voor de helft.

Nieuwe uitvoeringsinstantie optuigen

Naar verluidt zijn er meningsverschillen binnen de werkgeversdelegatie over de uitvoering van de AWBZ. De discussie daarover is de belangrijkste oorzaak voor de uitvoering van de AWBZ. De discussie daarover is de belangrijkste oorzaak voor de vertraging van het SER-rapport dat oorspronkelijk voor januari stond gepland en nu waarschijnlijk pas eind maart of pas begin april komt. Zorgaanbieders willen af van de zorgkantoren als uitvoerders en willen een pure persoonsgebonden financiering. zorgverzekeraars willen de uitvoering in eigen hand houden. Een mogelijkheid is dat elke zorgverzekeraar de AWBZ voor zijn eigen verzekerden uitvoert. In de discussie over een beter uitvoering wordt ook geopperd om de zorgkantoren af te schaffen en een hele nieuwe uitvoeringsinstantie op te tuigen.

Ondersteunende begeleiding naar Wmo

Overeenstemming is er al wel over dat de ondersteunende en activerende begeleiding naar gemeenten kunnen, voor zover deze zijn gericht op participatie en niet op behandeling. Verder krijgen verzekeraars waarschijnlijke een grote rol bij de coördinatie van de ketenzorg bij ziektes als COPD, hartfalen en diabetes om de verschillende behandelaars beter te laten samenwerken.

Zorgvisie-congres

Zorgvisie organiseert op 12 juni een congres over de toekomst van de AWBZ. Met onder meer Margo Vliegenthart (voorzitter SER-werkgroep), Rien Meijerink (voorzitter RVZ) en politici (Agnes Kant, Eelke van der Veen, Jan de Vries) discussiëren we over de heetste hangijzers. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Geen AWBZ-zorg zonder Wmo

De AWBZ als opbergsysteem van hopeloze gevallen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.