Home 2023

Laatste artikelen

Preventie
Bertine Lahuis Foto Paul Tolenaar

Lahuis: ‘We doen meer dan ooit, maar het tempo moet omhoog’

Umc’s hebben afgelopen jaar ‘snoeihard’ gewerkt aan preventie, gegevensuitwisseling en het dossier concentratie en spreiding. Dat stelt Bertine Lahuis, NFU-voorzitter en bestuursvoorzitter van het Radboudumc. “De ‘health in and of all policies’ vlag is aan de IZA-tafel gehesen.”
Governance
Aad Koster, NVTZ, toezichthouder zorg, rvt zorg, rvt, governance,

‘Stop met wensbeelden en start het eerlijke gesprek met de samenleving’

Burgerinitiatieven moeten meer invloed krijgen in de uitvoering van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Dat stelt NVTZ-voorzitter Aad Koster. “Kijk verder dan de georganiseerde zorg en welzijn en betrek informele initiatieven voor een toekomstbestendige infrastructuur.”
Ggz
Ruth Peetoom de ggz heeft nu politieke steun nodig

‘Voor de ggz wordt 2024 het jaar van de waarheid’

Met 84.000 mensen op de wachtlijst, krappe tarieven en personeelstekorten zakt de geestelijke gezondheidszorg (ggz) door haar hoeven. Daarom is de sector een nieuwe campagne gestart. “Investeer in mentale gezondheid, zorgprofessionals en een financieel gezonde sector”, luidt de oproep van Ruth Peetoom, voorzitter van de Nederlandse ggz.
Ziekenhuiszorg
Ad Melkert Congres Zv Door Rob Jastrzebski

‘Het besef van een nieuw tijdperk is doorgebroken’

Bestempel de IZA-uitvoering als een algemeen belangenbesluit. Dat bepleit Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Hij reageert op het handhavingsverzoek dat de zelfstandige klinieken bij de ACM hebben ingediend tegen de samenwerking van Groningse ziekenhuizen en verzekeraars. “Ik ben van mijn stoel gevallen. Dit is het paard achter de wagen spannen.”
Personeel

‘De nieuwe arbeidsmarktprognose is misselijkmakend’

Het personeelstekort in de zorg verviervoudigt in 2033. Dat blijkt uit de nieuwste prognoses van het Onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg & Welzijn (AZW). FNV-bestuurder Elise Merlijn spreekt van code zwart. “Met de focus op productie en de hoge werkdruk spelen zorgbestuurders Russisch roulette.”
Passende zorg
Jet Bussemaker Foto Paul Tolenaar

‘Minder verpleeghuizen en personeel hoeven niet per se meer ellende te betekenen’

Zolang de systematiek van de controletorens hetzelfde blijft, wordt de regeldruk in de zorg niet teruggedrongen. Dat stelt RVS-voorzitter Jet Bussemaker. “Als zorgbestuurders, toezichthouders en beleidsmakers de risico-averse houding niet loslaten, leidt nieuw beleid tot nog meer verantwoording.”
Eerstelijnszorg

‘We gaan het huisartsenvak weer sexy maken’

In de serie Het jaar van blikt Aard Verdaasdonk, voorzitter ad interim van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), terug op het afgelopen jaar. Voor 2024 staan er al verschillende plannen op de rol.
Duurzaamheid
Evelyn Brakema tijdens de klimaattop in Dubai

‘Duurzame zorg is klaar voor opschaling’

De Groene Zorg Alliantie is het afgelopen jaar weer hard gegroeid. Inmiddels timmeren ruim 180 green teams en commissies aan duurzame zorg. “We zijn voorbij het laaghangend fruit en losse pilots”, vertelt voorzitter Evelyn Brakema in deze aflevering van Het jaar van.
Gehandicaptenzorg
Theo Van Uum, directeur Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN)

‘De piketpaaltjes in het inkoopproces worden verschoven’

De rechtszaak die Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) tegen zorgkantoren voert, is van belang voor de gehele zorgsector. Dat stelt directeur Theo van Uum. “De consequenties zijn verstrekkend voor het inkoopproces en de rol van de toezichthouder.”
Passende zorg

‘De tijd is rijp voor health in all policies’

De Nederlandse zorg is voor een grote groep mensen ontoegankelijk en onbegrijpelijk. Als de zorg niet differentieert, worden de gezondheidsverschillen en zorgvraag alleen maar groter tijdens de IZA-transformatie. Dat stelt Pharos-bestuurder Patricia Heijdenrijk in deze aflevering van Het jaar van.
Nieuwsbrief Abonneren