Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Sint Franciscus leidt nierpatiënten op voor thuisdialyse

Mark van Dorresteijn
Het Sint Franciscus Gasthuis is gestart met thuishemodialyse, een nieuwe behandelmogelijkheid voor nierpatiënten. Patiënten kunnen na een opleiding thuis dialyseren en hoeven dan niet driemaal per week enkele uren naar het ziekenhuis.
Sint Franciscus leidt nierpatiënten op voor thuisdialyse

Om thuis te kunnen dialyseren, doorlopen patiënten een opleiding van drie maanden. Zij leren onder andere met de dialysemachine om te gaan en hoe te handelen in noodsituaties. Daarnaast krijgen ze via theorielessen meer inzicht in hun ziekteproces en behandeling. Hun eventuele partner kan deze opleiding ook volgen, zodat de zorg wordt gedeeld. De mogelijkheid tot thuisdialyse is ontstaan door een samenwerking met de Utrechtse organisatie Dianet.

Eigen regie

Sharisma Loods, dialysepatiënte van het Sint Franciscus Gasthuis, heeft als eerste de opleiding afgerond. Ze vertelt: ‘Ik vind het geweldig. Ik bepaal zelf het tijdstip waarop ik dialyseer. Daarnaast bespaart het mij veel tijd: ik ben niet meer afhankelijk van taxivervoer. Dialyseren in mijn eigen omgeving biedt mij rust, ik heb duidelijk minder stress.’

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter )

3 REACTIES

  1. aNiets nieuws, vanaf 1970 dialyseerde een deel van de patienten van het Lucasziekenhuis te Amsterdam thuis.De patienten en hun partner kregen de noodzakelijke scholing van de verpleegkundigen van de afdeling dialyse van het ziekenhuis. De apparatuur en inrichting thuis werd ook door medewerkrs van de afdeling dialyse verzorgd. De patienten woonden in heel Nederland, de contacten werden telefonisch en een aantal keren per jaar middels huisbezoek onderhouden.

  2. Lees alle reacties
  3. Het Sint Franciscus Gasthuis is gestart met thuishemodialyse, een nieuwe behandelmogelijkheid voor nierpatiënten: Thuishemodialyse bestaat al sinds 1968. Nieuw is dat patienten niet meer naar Dianet in Utrecht hoeven te reizen om getraind te worden. Naast de samenwerking met het SFG te Rotterdam en Dianet te Utrecht, heeft Dianet (Utrecht en Amsterdam) ook een zelfde samenwerking met ziekenhuizen in Alkmaar (MCA), Nijmegen (Radboud), Eindhoven (CZE), Deventer (DZ) en Doetinchem (Slingeland)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.