Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Sint Lucas Andreas wint patiëntveiligheidsprijs

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam heeft de Nationale Patientveiligheid Award 2009 gewonnen met het project ‘Medication reconciliation’.
Sint Lucas Andreas wint patiëntveiligheidsprijs

Uit onderzoek van het ziekenhuis bleek dat incidenten met medicijnen vooral plaatsvonden tijdens opname en ontslag. Door een nieuwe werkwijze is de medicijncontrole verbeterd en de patiënt beter geïnformeerd.

Medicijnkaart

Ziekenhuisapotheker Marjo Janssen en apotheker/onderzoeker Fatma Karapina: “Het aantal medicatiefouten dat we hebben kunnen voorkomen is met 90 procent afgenomen. De volgende stap is dat we gaan meten of het aantal heropnames afneemt.” Het project loopt sinds twee jaar op de longafdeling en sinds een jaar op de cardiologie. Met behulp van verschillende checklists bij opname en ontslag is een betere controle van medicijnen mogelijk. De patient zelf krijgt een medicijnkaart met uitleg en instructie. Tegelijkertijd worden bij ontslag de huisarts en de openbare apotheek geïnformeerd over eventuele nieuwe doseringen. “We zien dat patienten na ontslag niet meer terugbellen, terwijl voor de start van het project ongeveer de helft van de mensen nog vragen had over hun medicijnen.”

Expeditie naar de NAM

Zowel de jury, onder leiding van NPCF adjunctdirecteur Atie Schipaanboord, als het publiek riepen het Sint Lucas Andreas tot winnaar uit. Vandaag krijgt het ziekenhuis de prijs uitgereikt tijdens het congres Expeditie Patientveiligheid, georganiseerd door VMS veiligheidsprogramma. Naast de ‘award’ krijgt het ziekenhuis een bezoek aan de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) waarmee het ervaringen op het gebied van veiligheid kan uitwisselen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Dat kan sneller

Ziekenhuizen zijn laks met veiligheid

Helft ziekenhuizen werkt niet goed met vms

Maastro krijgt eerste vms keurmerk

1 REACTIE

  1. Van Harte gefeliciteerd met het project ” Medication reconciliation “. Zelf zitting gehad in VIM/MIP ( Veiligheid) commisie van het Ziekenhuis , en het verbaasde mij iedere keer weer , dat ” fouten/incidenten ” zolang door moeten gaan. Het is vaak ; luisteren naar de mensen op de werkvloer ,die vaak , Goede Ideen aandragen. De Industrie ( o.a. SHELL ; DU PONT de Nemours ; KLM / AIR FRANCE; etc. ) hebben vaak de oplossing . Daar kan de Zorg veel van leren. ArbeidsInspectie werk niet alleen controlerend , maar ook Adviserend !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.