Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sionsberg beste ziekenhuis van Nederland

Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum is door het weekblad Elsevier uitgeroepen tot beste ziekenhuis van Nederland. Op de tweede plaats eindigde het Hilversumse Tergooiziekenhuizen en op de derde plaats het Twee Steden ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk.

Elk jaar houdt Elsevier een eigen onderzoek onder deskundigen in de zorg. Onder de respondenten bevinden zich specialisten, huisartsen, verpleegkundigen en bestuurders. Elsevier rangschikt de ziekenhuizen op basis van 96 criteria, samengebracht in zeven pijlers. Deze week verschijnt de twaalfde editie van ‘De beste ziekenhuizen’. Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein is vierde, het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda vijfde. Onderaan de lijst bungelen de IJsselmeer Ziekenhuizen in Lelystad, het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en De Tjongerschans in Heerenveen.

Dokkum

De Sionsberg biedt volgens het Elsevier onderzoek ‘enkele goede specialismen maar is vooral goed in verpleegkundige zorg en samenwerking met huisartsen. Het ziekenhuis ’is met 138 bedden het kleinste ziekenhuis van Nederland. Tachtig procent van alle behandelingen worden er gegeven. Alleen de ingewikkelde operaties verwijst Sionsberg naar grote ziekenhuizen in de regio. Deze kleinschaligheid werkt in het voordeel van het ziekenhuis, denkt Ids Jousma, manager van De Sionsberg: “We zijn goed in wat we doen en duidelijk in wat we niet doen. Kwaliteit van zorg en patiëntvriendelijkheid zijn bij ons de speerpunten, maar ook innovaties spelen een belangrijke rol.

Zo staan onze oogartsen al jaren aan de top van Nederland, dankzij de innovatieve manier van behandelen. Ook de Bonifatius Hoofdpijnkliniek geniet landelijke bekendheid.”

Hilversum/Blaricum

Tergooiziekenhuizen scoort hoog op medische prestaties en algemeen functioneren. “De ultieme, objectieve, wetenschappelijke lijst” die de kwaliteit van ziekenhuizen meet, bestaat nog niet, zegt Claudia Zuiderwijk, directeur Tergooiziekenhuizen. Zuiderwijk: “Tot dan vinden wij het altijd leuk om in de lijsten die er nu zijn hoog genoteerd te staan.” Tergooiziekenhuizen was de afgelopen jaren steeds in de top vier te vinden van de Elsevier top 100. Claudia Zuiderwijk denkt dat dat komt omdat het ziekenhuis heel consequent is in het meten van resultaten en daar gericht op stuurt. Niet alleen worden medische en verpleegkundige zaken gemeten maar ook bejegening, communicatie en cultuur. Zuiderwijk:

“Wij hebben een heel open cultuur waardoor we van elkaars fouten kunnen leren. Daarnaast investeren wij nadrukkelijk in onze medewerkers en zorgen wij voor een goede loopbaanontwikkeling.”

Tilburg/Waalwijk

Evenals de nummer 1 is ook het regionale Twee Steden ziekenhuis bij uitstek goed in verpleegkundige zorg en de samenwerking met huisartsen. Het Twee Steden maakte een enorme sprong in de ranglijst: van plaats 39 vorig jaar naar plaats 3 dit jaar. Loeks van der Veen van de raad van bestuur is niet verbaasd. “We scoorden bij de specialismen geriatrie, gynaecologie, orthopedie en cardiologie ook al zo goed. Wel prettig dat we deze score ook te danken hebben aan de goede verpleegkundige zorg en onze goede relatie met huisartsen. We kunnen met recht allemaal trots zijn op ons werk en zien onze inzet beloond met deze mooie klassering.”

Toegenomen vertrouwen

Volgens de ondervraagden gaat het beter in de zorg en zeker in de ziekenhuizen. Vijf jaar geleden bereikte het vertrouwen een dieptepunt. De algemene ziekenhuizen oogsten opnieuw meer vertrouwen dan de academische medische centra. Maar de laatste zijn aan een inhaalslag begonnen. De specialist staat er beter op, evenals de verpleegkundige. Opvallend is het brede optimisme van de ondervraagden over de toegenomen prestaties van het eigen ziekenhuis.

(ZorgVisie-Carina van Aartsen)

Links

Ziekenhuis de Sionsberg

Tergooiziekenhuizen

Twee Steden ziekenhuis

Elsevier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.