Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sionsberg zet stevig in op verbeteren cardiologiekliniek

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuis De Sionsberg heeft de afdeling cardiologie voor vier weken gesloten voor nieuwe patiënten. Ook neemt het ziekenhuis afscheid van twee cardiologen. Hiermee wil bestuurder Christian Krappel steviger inzetten op de verbetering van de cardiologische zorg.
Sionsberg zet stevig in op verbeteren cardiologiekliniek

De Sionsberg in Dokkum werd op vrijdag 27 mei voor een periode van maximaal zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Aanleiding voor de ondertoezichtstelling was een visitatierapport van de Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie. Zij constateerde in 2009 al dat er een zeer moeizame samenwerking was tussen de vakgroep cardiologie enerzijds en de bestuurder, overige medisch specialisten en medewerkers in het ziekenhuis anderzijds. Ook constateerde de visitatiecommissie onacceptabele werkafspraken waardoor de acute zorg onvoldoende kon worden gewaarborgd.

Verbeteringen

Krappel erkent dat verbeteringen niet zo snel doorgevoerd konden worden als hij wenste. “Wanneer de inspectie een vakgroep van ons ziekenhuis onder verscherpt toezicht stelt, hebben wij de verantwoordelijkheid, zeker naar onze patiënten toe, om zo snel mogelijk orde op zaken te stellen binnen de vakgroep. De inspectie heeft duidelijk aangegeven wat ze van de cardiologen en van mij aan verbeteringen verwachten.” Omdat het doorvoeren van verbeteringen niet snel genoeg ging, heeft hij besloten de afdeling voor vier weken te sluiten. “Dit geeft ons de tijd om samen met de cardiologen een beleid te ontwikkelen waarin de zorg voor Noordoost-Friesland goed wordt geregeld. Dit klinkt misschien een beetje bureaucratisch, maar de inspectie eist van ons een goed beleidsplan. En dat is ook logisch; zonder een routekaart verdwaalt iedereen. We zullen daarover ook in gesprek gaan met collega-ziekenhuizen uit de regio”, aldus Krappel. “Na deze vier weken gaat de kliniek gewoon weer open.”

Bezetting

Behalve de tijdelijke sluiting van de afdeling heeft Krappel ook besloten afscheid te nemen van twee cardiologen. Reden hiervoor was de slechte onderlinge samenwerking. Op dit moment werken er nog twee cardiologen. Krappel laat weten dat hij snel wil uitbreiden tot vijf cardiologen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Inspectie: De Sionsberg hield zich niet aan afspraken

Ziekenhuis De Sionsberg staat onder verscherpt toezicht

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.