Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Slechte tandzorg verpleeghuizen

Mark van Dorresteijn
De mondzorg in Nederlandse verpleeghuizen schiet tekort. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over de tandheelkundige zorg in verpleegtehuizen dat deze week verschijnt.
Slechte tandzorg verpleeghuizen
Foto: ANP Lex van Lieshout

Volgens het rapport wordt het tandenpoetsen en het reinigen van het gebit of het kunstgebit vaak overgeslagen of vergeten. Daarnaast heeft bijna 70 procent van de zorginstellingen geen tandarts. Is er wel een tandarts, dan zijn voorzieningen als een behandelkamer, materiaal en tandartsassistentie vaak niet aanwezig of ondermaats. Ook blijkt dat 60 procent van de zorgmedewerkers te weinig verstand heeft van mondzorg.

Vinger op de zere plek

De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) is blij met het rapport van de inspectie. Ze vindt dat de inspectie de vinger op de zere plek legt. ‘Het aantal kwetsbare ouderen zal de komende jaren fors stijgen. Het is daarom goed dat er nu maatschappelijk en politiek aandacht wordt gevraagd voor een steeds groter wordend probleem’, zegt Jan Willem Vaartjes, voorzitter van de associatie. Vaartjes denkt dat het probleem veel groter is. Het rapport van de inspectie gaat alleen over de verpleegtehuizen maar volgens hem zal de situatie in de thuiszorg niet anders zijn.

Slecht gebit

Volgens de inspectie is goede tandzorg voor bewoners van een verzorgingstehuis erg belangrijk. Een slecht gebit kan voor fysieke klachten zorgen, onder meer omdat er minder wordt gegeten of omdat kauwen pijn doet.

 

 

 

2 REACTIES

  1. Niet alleen de tandartszorg voor bejaarden in verpleeghuizen is slecht. Dit geldt ook voor de tandartszorg voor meervoudig complex gehandicapten. Het is moeilijk om deze verstandelijk gehandicapten te behandelen, vandaar dat ze onder narcose worden gecontroleerd en behandeld op gaatjes of tandvleesontsteking. Dit gebeurt echter maar maximaal eens per 4 jaar (vaak duurt het langer door wachtlijsten). Er is dan ook vaak sprake van preventief boren.
    Een tussendoor behandeling onder narcose door een mondhygienist is een moeilijke zaak om te realiseren. Bij slecht onderhoud (en ook hier geldt dat begeleiders niet weten hoe gepoetst moet worden en het ook niet zeker is of dit dagelijks gebeurt) verliezen deze gehandicapten vroegtijdig hun tanden en kiezen door paradontitus. Er wordt niet bij stilgestaan dat zij een gebitsprothese niet zullen accepteren, zodat de maaltijden gemalen moeten worden wat niet echt lekker is. Het zou fijn zijn als hiervoor meer aandacht komt.
    S.B. Vaandrager-Bergsma

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.