Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slim incontinentiemateriaal wint Zorginnovatieprijs

Redacteur Zorgvisie
De Abena Nova heeft donderdag de publieksprijs van de Nationale Zorginnovatieprijs gewonnen. Dit slimme incontinentiemateriaal zorgt er volgens de stemmers voor dat de kwaliteit van leven van cliënten wordt verhoogd, terwijl zorgverleners er tijd door winnen. Het zorginstrument CRDL werd door de vakjury uitgeroepen tot algemeen winnaar van de Nationale Zorginnovatieprijs 2018.
slim incontinentiemateriaal Abena Nova
Foto: Abena Nova

De Abena Nova meet met sensoren het vochtniveau in het incontinentiemateriaal en geeft daarbij exact aan wanneer het tijd is om iemand te verschonen. Daardoor is het voor verzorgenden niet meer nodig om regelmatig te controleren of iemand moet worden verschoond. Volgens Abena Healthcare, het Deense bedrijf dat de innovatie heeft bedacht, zorgt het verschonen op het juiste moment ervoor dat bedden en kleding droog blijven, cliënten een gezonde huid houden, de schaamte wordt verminderd en er onnodig werk wordt voorkomen. Daardoor wordt de kwaliteit van leven van cliënten verhoogd, houden zorgverleners meer tijd over en wordt er geld bespaard, stelt Abena Healthcare.

Philadelphia gebruikt slim incontinentiemateriaal

Gehandicaptenzorgorganisatie Philadelphia is een van de zorgorganisaties die gebruikmaakt van de Deense innovatie. Eerder sprak woordvoerder Petra Billenkuns al met Zorgvisie over de inzet van het incontinentiemateriaal. ‘Dankzij deze innovatie hoeven verzorgenden niet meer standaard rondjes te doen over de afdeling om een voor een alle luiers handmatig te controleren. Nu kun je gericht luiers wisselen, wat enorm veel tijd scheelt. Zeker als je meerekent dat na sommige ongelukjes complete matrassen vervangen moeten worden. Bovendien kunnen we door beter verschonen narigheden voorkomen als huidirritatie, en hoeven we minder geïrriteerde huid met zalf te behandelen.’

CRDL

Tijdens de slotshow op het Health Valley Event 2018 op 15 maart 2018 in het CineMec Nijmegen, is de CRDL door de vakjury uitgeroepen tot winnaar van de Nationale Zorginnovatieprijs 2018. De CRDL is een houten zorginstrument dat een nieuwe vorm van contact mogelijk maakt door aanraking tussen mensen te vertalen in geluid. De CRDL is ontworpen voor mensen die moeite hebben met communicatie en/of sociale interactie – zoals mensen die lijden aan dementie, autisme of een verstandelijke beperking – én hun omgeving. Door fysiek contact speels en onderzoekend te benaderen omzeilt de CRDL bestaande conventies die verbonden zijn met aanraking.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.