Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Slotervaartziekenhuis kaapt verpleegkundigen

Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis werft verpleegkundigen onder het personeel van andere ziekenhuizen. Een mailactie naar 1500 verpleegkundigen met een uitnodiging te solliciteren, leverde het ziekenhuis tien nieuwe medewerkers op. Met nog eens zeventien zijn gesprekken gaande.
Slotervaartziekenhuis kaapt verpleegkundigen

Omliggende ziekenhuizen zijn boos op bestuurder Aysel Erbudak en zeggen dat zij hen met haar actie doelbewust in de wielen rijdt. De NVZ vereniging van ziekenhuizen vindt deze manier van werven niet chic. “Flauwekul”, zegt bestuurder Aysel Erbudak naar aanleiding van berichtgeving hierover in het Parool. “Andere ziekenhuizen geven personeel dat nieuwe werknemers werft een bonus van duizend euro. Of ze bieden nieuwe mensen tien procent bovenop de cao, of ze schommelen met loonschalen. En dat mag blijkbaar allemaal wel.”

Vijftien procent meer loon

Het Slotervaartziekenhuis biedt volgens Erbudak betaalt haar nieuwe medewerkers niet meer, maar biedt hen wel een persoonlijk opleidingstraject. Erbudak zegt dat haar actie is ingegeven door het feit dat steeds meer verpleegkundigen als zelfstandige aan de slag gaan of zich laten inschrijven bij detacheringsbureaus. Erbudak: “Dat soort bureaus biedt vijftien procent meer loon en een autootje. Vervolgens moeten wij onze voormalig medewerkers dan weer terug huren tegen een drie keer zo hoge kostprijs.”

Kopen van adressen

Bestuurder Aysel Erbudak heeft voor haar actie een adressenbestand van privé- en werkadressen van verpleegkundigen opgekocht bij direct mail bedrijf Cegedim Dendrite. Direct Marketing Sales Manager Marc van Schijndel zegt dat zijn bedrijf regelmatig adressen levert aan overheidsinstanties, zorgverzekeraars, farmaceuten en ook aan ziekenhuizen. Een adres kost 25 eurocent. Van Schijndel: “Wij hebben een database met alle mensen die in de zorg werken. Zij geven zelf aan of zij benaderd willen worden met informatie en op welke adressen zij die willen ontvangen.”

Wantrouwen collega’s

Erbudak wil het liefst samen met de andere ziekenhuizen in de regio een vuist maken door bijvoorbeeld gezamenlijk af te spreken geen zaken meer te doen met detacheringsbureaus die zich niet aan de cao-afspraken houden. Daarnaast denkt ze verpleegkundigen uit het buitenland te kunnen werven. Zo heeft het Slotervaartziekenhuis net tien mensen uit Duitsland aangetrokken. Erbudak hoopt dat andere ziekenhuizen hun wantrouwen tegen haar over boord zetten en samen aan een oplossing willen werken voor het personeelstekort. “En anders ga ik gewoon beginnen met collega’s die wel willen.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Slotervaartziekenhuis wil af van vrijwilligers

Slotervaartziekenhuis wil toch vrijwilligers

Wie koopt de IJsselmeerziekenhuizen

2 REACTIES

  1. omliggende ziekenhuizen piepen want er zijn ook die bonussen geven(!) En detacheerders met veel en leuke beloningssaspecten zijn erg leuk voor de vaste medewerkers. En hoe was het ook alweer toen het slotervaart bijna weg was? Hebben “omliggende” ziekenhuizen toen passief zitten afwachten? Alleen hebben zij de media niet bereikt.

  2. Lees alle reacties
  3. omliggende ziekenhuizen piepen want er zijn ook die bonussen geven(!) En detacheerders met veel en leuke beloningssaspecten zijn erg leuk voor de vaste medewerkers. En hoe was het ook alweer toen het slotervaart bijna weg was? Hebben “omliggende” ziekenhuizen toen passief zitten afwachten? Alleen hebben zij de media niet bereikt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.