Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Snel ander werk zieke medewerker’

Redactie Zorgvisie
MAARSSEN - Het moet binnen een periode van twee maanden vastgelsteld worden of langdurig zieke werknemers in het midden- en kleinbedrijf kunnen terugkeren in hun functie. Zo niet, dan moet voor hen een andere baan bij een ander bedrijf gevonden worden.

Dat is de boodschap van MKB-Nederland en Achmea Interpolis aan de overheid en sociale partners. De werkgeverskoepel en verzekeraar willen af van de huidige periode van twee jaar waarin werkgevers moet blijven betalen voor zieke medewerkers. Het voorstel is gebaseerd op een rapport dat Langman Economen in opdracht van MKB-Nederland en Interpolis heeft gemaakt.

Mobiliteitscentra

In het plan moet er financiële ondersteuning komen voor de opzet van regionale mobiliteitscentra die langdurig zieke werknemers elders kunnen herplaatsen.

No risk

Het voorstel zou goed zijn voor zowel werkgevers als werknemers, wanneer fiscale tegemoetkomingen bestaan voor beide groepen. MKB-Nederland wil dat werkgevers die een zieke werknemer in dienst nemen deels worden gedekt tegen financiële risico’s en al gedurende de eerste twee jaar van ziekte de beschikking krijgen over de no risk polis en premiekorting.

Werknemers

Om ook voor werknemers eventuele risico’s weg te nemen wanneer zij in de periode van twee jaar loondoorbetaling een andere baan accepteren, roept MKB-Nederland de overheid op om hiervoor passende constructies te bedenken. Op dit moment is er bijvoorbeeld voor werknemers onzekerheid of zij hun WW-recht op het spel zetten door tijdens de loondoorbetalingsperiode een tijdelijke baan te accepteren bij een andere werkgever. (ZorgVisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

MKB wil verplichting voor zieken afkopen

‘Hardere arbeidsverhoudingen voor zieke’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.