Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Social Care krijgt tweede aanwijzing

Redacteur Zorgvisie
Social Care heeft een tweede aanwijzing gekregen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De gehandicaptenzorginstelling heeft een eerder opgelegde aanwijzing niet voldoende opgevolgd en mag voorlopig geen nieuwe cliënten aannemen.
stop400.jpg

De zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrische problematiek kreeg in mei dit jaar een eerste aanwijzing. Volgens de IGZ kwam de zorg die de instelling levert op een aantal punten tekort. Zo was er geen 24-uurszorg die paste bij de behoeften van cliënten en paste ook de begeleiding die werd geboden niet bij de profielen van cliënten. De Inspectie stelde bovendien vast dat de woningen waarin cliënten verbleven ernstig vervuild waren en dat cliëntdossiers niet helemaal compleet waren. Social Care had bovendien geen goede registratie van incidenten en analyseerde die ook niet goed. Medewerkers van de instelling bleken bovendien onvoldoende geschoold om te kunnen werken met deze doelgroep. Tot slot was er volgens de IGZ ook geen duidelijk beleid rondom vrijheidsbeperkende maatregelen.

Tweede aanwijzing opgelegd
In juni ging de IGZ onaangekondigd langs bij Social Care om te beoordelen of de instelling de tekortkomingen probeert op te lossen. Dat blijkt niet zo te zijn, schrijft de Inspectie nu, daardoor zijn er te grote risico’s in de zorgverlening. ‘Social Care heeft na de eerste aanwijzing nieuwe cliënten aangenomen, waardoor de werklast van de medewerkers toeneemt’, schrijft de IGZ. ‘De IGZ vindt dat Social Care nu voorrang moet geven aan het verbeteren van de zorg aan de aanwezige cliënten. Daarom mag Social Care voorlopig geen nieuwe cliënten aannemen.’ Als de instelling de zorg na de tweede aanwijzing nog niet verbetert, kan de IGZ een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen. 

Dossier Patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.