Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Sociale benadering dementie bespaart op uitgaven Wlz

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De sociale benadering van dementie draagt bij aan de kwaliteit van leven en bespaart fors op uitgaven in de Wlz. Ook zijn er gunstige effecten voor de arbeidsmarkt door de inzet van mensen zonder zorgachtergrond. Dat laten tussentijdse resultaten van social trials zien.
Anne Mei The
Anne-Mei The, initiatiefnemer van de de sociale benadering van dementie en eigenaar van de Tao of care. Foto door Annemarijne Bax.
Premium

De sociale benadering van dementie

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  3 REACTIES

  1. Leuk om te lezen dat deze wijze van benaderen zoveel oplost. Ook in de wereld van de tandheelkunde bij dementerende is de vertrouwensband essentieel. Met een sociale benadering kom je vaak verder. De mondverzorging wordt meer vanzelfsprekend en de mondgezondheid (en daarmee de kwaliteit van leven) gaat daardoor omhoog.
   Het is ook goed om te zien dat beleidskader zich steeds meer realiseert dat ze in haar beleid de extra tijd, die deze sociale benadering (en dito afstemming met de verschillende disciplines) vraagt, incalculeert. Focus op enkel de specifieke handeling is een achterhaalde gedachte bij deze doelgroep. We werken in een multidisciplinaire setting met verschillende invalshoeken met een focus op preventie. Alleen samen kom je tot kwaliteit van zorg.

  2. Lees alle reacties
  3. Ergotherapie aan huis blijkt eveneens de kwaliteit van leven en het dagelijks functioneren van ouderen met dementie en mantelzorgers te verbeteren en de zorglast van de mantelzorger te verminderen. Dit is aangetoond in wetenschappelijk onderzoek en vastgesteld in het rapport “Ergotherapie doet ertoe” van het Sociaal Economisch Onderzoek (2014). Het rapport is op te vragen bij Ergotherapie Nederland. Dit stelt vast dat iedere geïnvesteerde euro aan ergotherapie 11 euro bespaart aan kosten. Ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering voor 10 uur per kalenderjaar.

  4. Zie dit goede voorstel van Anne-Mei The als afgeleide van de voorstellen van Joris Slaets, emeritus hoogleraar ouderengeneeskunde.
   Zie ook; Leefplezierplan voor de zorg.