Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Software ontdekt vroeg stadium van Alzheimer

Mark van Dorresteijn
Onderzoekers van de Universiteit van Granada in Spanje hebben een computerprogramma ontwikkeld waarmee Alzheimer in een vroeg stadium ontdekt kan worden. De onderzoekers keken naar 1350 scans uit een database van het Alzheimer′s Disease Neuroimaging Initiative van de Mayo Clinic in Rochester.
Software ontdekt vroeg stadium van Alzheimer

De software kijkt naar hersenscans en verdeelt deze in: gezond, milde cognitieve stoornis (MCI) en ziekte van Alzheimer. Het nieuwe aan de studie is dat de MCI (voorloper van Alzheimer) ontdekt kan worden. Mensen met MCI zitten tussen een normaal leven en dementie in, maar hebben geen last van een verstoord dagelijks ritme.

Analyse

Het programma kan met een zekerheid van 98,7 procent zeggen of een persoon gezond is of Alzheimer heeft. Wanneer de software ook kijkt naar MCI, daalt de zekerheid naar 80 tot 96 procent. De onderzoekers wijzen erop dat analysesoftware een sleutelrol kan spelen als het gaat om het ontdekken van Alzheimer in een vroeg stadium. ‘Het biedt patiënten en hun omgeving de mogelijkheid om de ziekte efficiënter te behandelen.’

Technieken

Voor de nieuwe software werden een aantal bestaande technieken gecombineerd. Door beelden om te zetten in golven (DWT), deze te vergelijken met corresponderende beelden (PCA) en vervolgens te classificeren via wiskundige modellen (SVM), wisten de wetenschappers de verschillende stadia te onderscheiden.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Stock xchng)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.