Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

SP: ‘Stel HWW Zorg onder curatele’

SP-Kamerlid Renske Leijten wil zich er in een Kamerdedat hard voor maken om de Haagse zorg­organisatie HWW Zorg onder curatele te laten stellen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Volgens Leijten rommelt het momenteel nog steeds bij de zorgorganisatie.
SP: ‘Stel HWW Zorg onder curatele’

Renske Leijten stelt dat er van alles achter de schermen speelt bij HWW Zorg. “Zo horen wij geruchten dat HWW Zorg in de verkoop zou staan. Medewerkers zijn hier ongerust over, maar worden niet door het management geïnformeerd.” HWW Zorg staat momenteel al onder verscherpt toezicht van de inspectie, maar dat heeft volgens Leijten te weinig effect. “Ik ben onlangs wezen kijken bij locatie Houtwijk van HWW Zorg. Je ziet dat het inspectietoezicht wel zeker positief effect heeft. Zo worden medicijnen netjes achter slot en grendel gehouden en verloopt het werken met patiëntendossiers nu zoals het hoort. Desondanks klagen medewerkers nog steeds over zaken die de IGZ niet in de gaten houdt.” Het gaat daarbij volgens haar om de vele wisselingen in het middenmanagement wat ten koste gaat van de kwaliteit van zorg. Daarnaast storen medewerkers zich aan het grote aantal flexmedewerkers dat de organisatie inzet.

Onder curatele

Het Kamerlid wil staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten vragen de inspectie de bevoegdheid te geven zorgorganisaties onder curatele te stellen. Volgens Leijten zou het onder curatele stellen het effect hebben dat verbeteringen veel sneller doorgevoerd worden en veel doortastender ter hand genomen worden. “Het zou een instrument zijn wat de IGZ alleen bij zeer schrijnende gevallen kan inzetten.” De Volkskrant moest eind december nog een bericht rectificeren waarin de krant stelde dat de huizen van HWW Zorg ‘vermoedelijk slecht scoren’ op een ranglijst met verpleeghuizen. De krant had geen gegevens om deze uitspraak op te baseren. HWW Zorg was niet bereikbaar voor commentaar. Het Kamerdebat over HWW Zorg stond gepland voor woensdag 12 januari, maar is verschoven naar 26 januari. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Rob van Dam verlaat HWW Zorg

Verpleeghuis van HWW Zorg onder verscherpt toezicht

IGZ: Veiligheidsprobleem HWW Zorg verholpen

Inspectie beveelt HWW Zorg tot verhogen cliëntveiligheid

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Mevrouw Leijten zou er goed aan doen zich beter te informeren. HWW Zorg heeft in april 2010 advertenties geplaatst in verschillende dagbladen waarin het bedrijf te koop werd aangeboden. Mevrouw Leijtens eigen partij, de SP in de 2e kamer heeft hier toen schriftelijke vragen over gesteld. De partij was bang, dat het voor onrust in de organisatie zorgt als HWW Zorg verkocht wordt (bron: internet). Maar mevrouw Leijten zorgt tegenwoordig zelf voor de meeste onrust. Zij trekt conclusies op basis van vooroordelen en wil de goede ontwikkelingen, die er ook zijn binnen HWW Zorg, niet zien. Als ze al iets positiefs te melden heeft, zet er meteen iets negatiefs tegenover. Zo werkt zij niet bepaald mee aan een stabiele situatie waarin managers en medewerkers zich kunnen concentreren op hun werk, op hun cliënten. Onder curatelestelling zal dit niet verbeteren. Wat denkt mevrouw Leijten, zou de organisatie dan niet opnieuw geconfronteerd worden met allerlei veranderingen? Jammer dat zij niet met echte oplossingen komt. Agnes Kant ging met vele zorgorganisaties in gesprek, had een concreet plan om bureaucratie in de zorg terug te dringen, probeerde mensen te motiveren en enthousiasmeren. Dit zie ik niet terug bij mevrouw Leijten. Het zou haar sieren als zij haar geldingsdrang ondergeschikt maakte aan een fatsoenlijke benadering en ondersteuning van zorgorganisaties die proberen er iets van te maken onder het kritisch oog van de beste stuurlui aan wal. Laat zij zich druk maken om de financiering in zorgzwaartepakketten, om de schaarste aan financiën en middelen en aan personeel. Laat zij proberen een bijdrage te leveren aan haalbare verbeteringen in de zorg en niet aan het vullen van nieuwspagina’s.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.