Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

SP wil compensatiefonds voor medische fouten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
SP-Kamerlid Renske Leijten lanceert vandaag een wetsvoorstel dat mensen compenseert voor lichamelijk letsel dat zij hebben opgelopen door een medische fout. Een compensatiefonds moet de slachtoffers binnen een jaar financiële genoegdoening kunnen schenken.
SP wil compensatiefonds voor medische fouten

Leijten vindt dat te weinig mensen die medische letselschade hebben opgelopen hiervoor financiële compensatie krijgen.

Het fonds krijgt de taak om mensen die zich melden binnen één jaar uitsluitsel te geven of hun vraag voor compensatie terecht is. Als dat zo is, keert het fonds de schade ook uit. Vervolgens zal het fonds de kosten proberen te verhalen op de arts, de zorgaanbieder of beide. Leijten: ‘Het moet voor de schadevergoeding niet uitmaken of je door een verwijtbare fout, een medische misser of een complicatie schade oploopt. De patiënt wordt een dure rechtsgang uit handen genomen en financieel gecompenseerd. Omdat dit snel gebeurt, kan iemand zich weer gaan richten op het leven.’

Onderbrengen bij IGZ

Het fonds moet onderdeel gaan uitmaken van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en om te beginnen komt er 100 miljoen euro in, hoopt Leijten: ‘De uitvoeringskosten zullen ongeveer 10 miljoen bedragen en voor het uitkeren van compensatie willen we 100 miljoen aan bijdrage vragen aan de verzekeraars die medisch letsel verzekeren. Zij verzekeren tot nu toe de arts of zorgaanbieder tegen claims, beter is het om claims sneller uit te keren. Het geld is er, maar verdwijnt nu bij de verzekeraar. Dat is geen goede zaak.’ (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Aantal doden door medische missers moet omlaag

Centramed lanceert film over omgaan met medische missers

Arts moet medische missers verplicht in dossies zetten

Schadevergoeding medische missers laat lang op zich wachten

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.