Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Spaarne Ziekenhuis automatiseert protocollensysteem

Mark van Dorresteijn
Het Spaarne heeft een systeem in gebruik genomen om alle werk- en zorgprotocollen in het ziekenhuis up-to-date te houden.
Spaarne Ziekenhuis automatiseert protocollensysteem

Het systeem is in samenwerking met ict-dienstverlener Wortell ingericht op basis van 360°, een documentmanagementoplossing voor organisaties die hun informatiestromen willen structureren en digitaliseren. Het 360°-platform is ontwikkeld door het Noorse Software Innovation. De oplossing is geïntegreerd met Microsoft SharePoint en werkt samen met applicaties als het EPIC-ziekenhuisinformatiesysteem en de Microsoft Office Suite. Het Spaarne is het eerste ziekenhuis in Nederland, dat werkt met een volledig gedocumenteerd protocollensysteem op basis van 360°.

Werk- en zorgprotocollen

Voor ziekenhuizen is het belangrijk dat werk- en zorgprotocollen goed zijn gedocumenteerd, zodat bij de behandeling van een patiënt direct duidelijk is welke stappen doorlopen moeten worden. Daarnaast is het zaak dat ze voor iedereen toegankelijk zijn, altijd up-to-date zijn en eenvoudig zijn aan te passen aan de voortschrijdende kennis en inzichten. Spaarne Ziekenhuis werkte eerder met een omgeving op basis van SharePoint, maar liep daarbij tegen functionele beperkingen aan. In plaats van maatwerk bovenop SharePoint is nu gekozen voor de standaard – te configureren – oplossing op basis van 360°, die naadloos integreert met de SharePoint-omgeving.

Veranderingen in protocollen

‘Bij het Spaarne Ziekenhuis staat patiëntveiligheid voorop’, zegt Mies van Soest, projectleider Kwaliteit bij Spaarne Ziekenhuis. ‘Een goed documentmanagementsysteem voor de duizenden protocollen – die regelmatig worden gewijzigd – is daarbij essentieel. Met 360° zijn protocollen altijd up-to-date, bieden ze uniforme informatie en leggen we eenvoudig vast wanneer er door wie wijzigingen zijn doorgevoerd.’

‘Wortell heeft bij het Spaarne Ziekenhuis een krachtig en toegankelijk platform kunnen neerzetten’, stelt Luc Joziasse, commercieel directeur van Wortell. ‘Hoeveel protocollen er ook veranderen, iedereen in de organisatie ziet altijd de meest actuele informatie. En dat is in een ziekenhuis enorm belangrijk.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.