Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Spataderkliniek werkte zonder protocol

Vaatchirurgen van polikliniek De Blaak in Rotterdam hebben maandenlang honderden spataderoperaties met laser gedaan, terwijl niet vaststond hoe deze ingreep op de veiligste manier moest gebeuren. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag.

Bij het Rotterdamse behandelcentrum voor spataderen De Blaak werden drie verschillende methoden door elkaar toegepast, terwijl internationale literatuur anders voorschrijft. Dat blijkt uit juridische stukken waarop het AD de hand heeft weten te leggen.

Vaatchirurg met fouten

Het behandelcentrum kwam vorig jaar in opspraak nadat twee patiënten in levensgevaar waren geraakt doordat operatiemateriaal in hun lichaam was achter gebleven. De vaatchirurg die de fouten maakte, de Belgische arts Eric D., werd direct op non-actief gesteld.

Medische incidenten

Een helder operatieprotocol werd pas gemaakt, nadat de eerste patiënt, een vrouw uit Hellevoetsluis, in juni 2006 ernstige hartklachten kreeg. Op dat moment had patiënt nummer twee, Rotterdammer André Kubatz (48) ook al de draden in zijn lijf. Vorig jaar juli belandde hij met een bloedend hart in het Bredase Amphia ziekenhuis. In zijn hart, longen, buik en rug werden stukjes van een flinterdunne metalen voerdraad gevonden.

Tuchtcollege

Kubatz deed aangifte bij de politie, zijn broer Vincent schakelde het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in. Dat behandelt de zaak morgen. Het Openbaar Ministerie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoeken de zaak nog. Onder de bevindingen die al wel klaar zijn, is een rapport van de dermatoloog professor Martino Neumann, verbonden aan het Rotterdamse Erasmus MC. Hij concludeert dat bij De Blaak goede chirurgen in dienst zijn, maar dat zij niet consequent volgens de internationaal geldende richtlijn werkten. Ook zouden zij te weinig met elkaar hebben overlegd en te ver zijn doorgespecialiseerd, waardoor goed zicht op het totale ziektebeeld bij sommige patiënten ontbrak. (Algemeen Dagblad)

Lees voor:

De Blaak gaat weer spataderbehandelingen uitvoeren

Deventer ziekenhuis eeste in spatader-top-40

Ombudsman duikt in medische missers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.