Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Specialist mag zelfstandig ondernemer blijven’

Mark van Dorresteijn
De Belastingdienst stelt dat medisch specialisten ondanks de invoering van de integrale bekostiging zelfstandig ondernemer mogen blijven. Dat blijkt uit een beslissing die de inspecteur van de Belastingdienst in Hoorn vorige week heeft genomen.
‘Specialist mag zelfstandig ondernemer blijven’

Hygieia Consultants, een adviesbedrijf voor zorgprofessionals,

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  4 REACTIES

  1. Niks nieuws onder de zon.
    Het is altijd mogelijk geweest om MSB-maatschappen te laten kwalificeren voor fiscaal ondernemerschap conform de materiele vereisten welke zijn gesteld door de fiscus.
   Wij hebben, in samenwerking met de Federatie en de belastingdienst, twee modellen ontwikkeld, de transparante en niet-transparante vorm. Op basis van de lokale voorkeur hebben de medisch specialisten samen een keuze gemaakt voor de MSB-maatschap of de MSB-coöperatie. We begeleiden ongeveer evenveel maatschappen als coöperaties.
    In het kader van het gezamenlijk, met het ziekenhuis,  verantwoordelijk zijn voor het medische bedrijf is het goed dat de Federatie heeft gekozen voor deze collectieve aanpak. Immers het is de opmaat naar de gelijkgerichte belangen tussen medisch specialistisch bedrijf en ziekenhuis.
   Arjan Bonthond
   VvAA Consultant in de gezondheidszorg
    

  2. Lees alle reacties
  3. Ik heb dit artikel met interesse gelezen. De uitspraken bevreemden mij echter. Vandaar dat ik contact heb opgenomen met de Federatie van Medisch Specialisten. Zij hebben mij bericht dat de afdeling Beroepsbelangen van de Federatie van Medisch Specialisten contact heeft gehad met de Belastingdienst. Gebleken is dat uit de brief van de Belastingdienst Hoorn niet blijkt dat medisch specialisten ondernemer mogen blijven, integendeel. Afgesproken is dat de Belastingdienst een reactie stuurt naar de voorzitters van de Medisch Specialistische Bedrijven in de ziekenhuizen om hen hierover te informeren. Het lijkt er dus op dat dit artikel enige nuance behoeft. 

  4. Jos Sluijs: ‘Het transparante model met een vrij gevestigde medisch specialist is minder kostbaar en biedt meer rechtszekerheid dan het coöperatiemodel.’
   Dat zal wellicht zo zijn, maar een belangrijkere vraag is wat het beste is voor het algemeen belang. En dan kom ik op op loondienst. Niet om daarmee het inkomen van specialisten te verlagen (er is al een officieus akkoord tussen overheid en de nieuwe Federatie Medisch Specialisten over de gemiddelde inkomenshoogte), maar om het overzichtelijk en vooral werkbaar te houden — maken — voor de diverse partijen.
   Voor het hele verhaal zie https://gezondezorg.org/arbeidsverband.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.