Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Specialist ouderengeneeskunde krijgt hoger tarief extramurale zorg

Bert Bukman
Het tarief voor extramurale behandeling door de specialist ouderengeneeskunde in de eerste lijn wordt verhoogd. Dit maakte de NZa bekend. De verhoging past in het beleid om kwetsbare ouderen langer thuis te laten wonen.
specialist ouderengeneeskunde
Alexander Raths / Fotolia

VWS-minister Hugo de Jonge past hiervoor het tarief in de subsidieregeling extramurale behandeling voor 2019 aan.

Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, is verheugd over het besluit. ‘We zijn heel blij dat de NZa het tarief voor extramurale behandeling ophoogt,’ aldus Verenso-voorzitter Nienke Nieuwenhuizen. ‘Dit mede naar aanleiding van signalen uit het veld.’

De tariefsverhoging is een belangrijke stap op weg naar een gezonde financiering van de behandeling van thuiswonende kwetsbare ouderen, aldus Nieuwenhuizen. ‘Daarmee dragen wij bij aan de wens om langer thuis te kunnen blijven wonen. Ook kunnen we zo opname in een ziekenhuis of verpleeghuis uitstellen of voorkomen.’

Kleinschalige woonvoorzieningen

Ook elders wordt de inzet van de specialist ouderengeneeskunde bevorderd. Minister De Jonge maakte in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat hij behandeling door de specialist ouderengeneeskunde beter toegankelijk wil maken voor kleinschalige woonvoorzieningen.

De minister ontvangt volgens de brief signalen dat bewoners van kleinschalige zorginitiatieven onvoldoende toegang hebben tot medische zorg. Volgens hem is er bewustwording nodig bij zorgaanbieders en zorginkopers over de toegevoegde waarde van de specialist ouderengeneeskunde.

Huisartsen ontlasten

‘Het is belangrijk dat ook in kleinschalige woonvoorzieningen geriatrische expertise beschikbaar is in aanvulling op de huisarts,’ aldus De Jonge. ‘De specialist ouderengeneeskunde heeft deze expertise, kan huisartsen ontlasten en kan onnodige ziekenhuisopnames voorkomen.’

Ook kan de specialist ouderengeneeskunde cliënt, mantelzorger en zorgverleners beter laten anticiperen op acute situaties met behulp van advance care planning. ‘De inzet van de specialisten ouderengeneeskunde draagt dan bij aan passende en doelmatige zorg.’

De minister wil met een aantal maatregelen de vindbaarheid van de specialist ouderengeneeskunde verbeteren en de belemmeringen bij de zorginkoop wegnemen.

1 REACTIE

  1. Mooi dat tbv de verzwarende zorg in de eerste lijn het tarief van 1 discipline omhoog gaat. Nu de andere nog. Als fysiotherapeut in de eerste lijn, met een praktijk zich richtend op de ouderenzorg, moeten wij het nog steeds doen met tarieven van jaren geleden terwijl we meer tijd nodig hebben en de hulpvragen/thuissituaties complexer worden. Daarbij wordt steeds meer samenwerking verwacht (en is ook nodig!) maar bestaan geen vergoedingen voor multidisciplinair overleg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.