Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Specialisten wachten op salarisverhoging

Redacteur Zorg+Welzijn
Medisch specialisten in loondienst hebben nog steeds geen salarisverhoging gekregen. Die verhoging wordt afgeleid van de nieuwe CAO Ziekenhuizen, die per 1 juli is ingegaan. De Landelijke Vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) denkt dat het overleg over de arbeidsvoorwaarden van de specialisten onder druk komt te staan.
Specialisten wachten op salarisverhoging

De salarisstijging voor het medisch personeel binnen de CAO Ziekenhuizen is per 1 juli ingegaan. Niet voor de medisch specialisten in dienstverband. Hun salaris volgt de cao-afspraak en wordt in een aparte overlegronde bekrachtigd. Dat overleg is pas op 4 oktober, meldt het Financieel Dagblad. De LAD denkt dat de werkgevers het overleg onder druk willen zetten: “De afgelopen jaren voerden de werkgevers de doorvertaling van de salarissen automatisch door. De NVZ heeft in de nieuwe cao afgesproken de arbeidsvoorwaardenregeling voor specialisten te vernieuwen”, zegt Caroline van den Brekel van de LAD. De werkgeversvereniging NVZ denkt niet dat er een probleem is: “De reden dat het overleg zo laat is, komt door agendatechnische problemen”, volgens NVZ-woordvoerder Wouter van der Horst.

Loonsverhoging

In het voorjaar zijn werkgevers en werknemers het in de ziekenhuis-cao eens geworden over een loonsverhoging van 5,75 procent, uitgesmeerd over drie jaar. In het verleden ging het salaris van de medisch specialisten automatisch gelijk op met wat voor de rest van het personeel in de ziekenhuis-cao werd afgesproken. Hun arbeidsvoorwaarden zijn wel vastgelegd in een apart hoofdstuk van de cao, de Arbeidsvoorwaardenregeling Medisch Specialisten in dienstverband (AMS), waarover dus apart wordt doorgesproken.

Arbeidsvoorwaarden

Waar maakt de LAD zich druk over als de NVZ zegt dat de vertraging komt door “agendatechnische problemen”? “In de Cao-Ziekenhuizen heeft de NVZ afgesproken dat binnen drie jaar de arbeidsvoorwaardenregeling voor medisch specialisten vernieuwd moet worden, anders is er geen automatische doorverwerking van de salarisafspraken meer,” zegt Van den Brekel. ‘Als je nu dan al begint de salarisstijging niet automatisch door te berekenen, dan vind ik dat het de sfeer op het overleg over de arbeidsvoorwaarden niet bevordert.” Zorgvisie – Carolien Stam

Tarieven van medisch specialisten bekend

Medisch specialisten draaien zondagsdienst

Banken kritisch over budgettering medisch specialisten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.