Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Specialisten willen meer openheid rond calamiteiten

Redacteur Zorgvisie
Een klein deel van de medisch specialisten heeft overwogen tijdelijk een stap terug te doen na een calamiteit. Het grootste deel van de specialisten wil in elk geval de optie hebben om dit te doen. Dat blijkt uit een enquête van de Federatie Medisch Specialisten.
Support-iStock-400.jpg
Foto: iStock

De Federatie vroeg ruim 1700 medisch specialisten naar hun ervaringen met calamiteiten, om erachter te komen wat dit met de professionals doet. Uit hun antwoorden blijkt dat 15 procent van de specialisten weleens heeft overwogen om tijdelijk te stoppen na een ernstig medisch incident. Van alle specialisten die de enquête invulde, gaf 90 procent aan in elk geval de optie te willen hebben om een poosje een stap terug te doen. Nog eens 9 procent van de respondenten gaf aan te hebben overwogen om helemaal te stoppen met het beroep na een calamiteit.

Meer openheid
De medisch specialisten gaven bij de Federatie vooral aan dat hun zelfvertrouwen een flinke deuk opliep door het incident dat ze meemaakten. Ze twijfelen of ze hun beroep wel kunnen uitoefenen, voelen zich onzeker en hebben het gevoel onder hoge druk te staan en gefaald te hebben. Ze willen dat er meer openheid komt rondom calamiteiten, zodat ze die beter kunnen verwerken. Een grote meerderheid van de medisch specialisten (85 procent) vindt dat ze direct na het incident met problemen goed terecht kunnen bij directe collega’s of bij de medische staf. Een kwart van de ziekenhuizen heeft structurele opvang geregeld voor artsen na een calamiteit. De specialisten willen graag ‘peer support’ krijgen, dus ondersteuning en begeleiding van collega’s.

Dossier patientveiligheid Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.