Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Spies: Deel stempas gehandicapte op tijd uit

Mark van Dorresteijn
Stempassen voor verstandelijk gehandicapte bewoners van instellingen moeten op tijd uitgedeeld worden. Instellingen mogen de stempas niet weggooien voor de verkiezing van 12 september. Daartoe gaat minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken zorginstellingen oproepen.
Spies: Deel stempas gehandicapte op tijd uit

Veel instellingen wachten, uit vrees voor verlies, met het uitdelen van de stempas tot het laatste moment. Volgens Spies leidt dat ertoe dat de gehandicapten te laat zijn om nog iemand te machtigen. De minister gaat de oproep doen omdat bij de vorige verkiezingen stempassen van gehandicapten werden achtergehouden of weggegooid.

Stempas verstandelijk gehandicapten

Sinds 2008 krijgen ook verstandelijk gehandicapten die onder curatele staan een stempas. Omdat zij niet altijd in staat zijn om zelfstandig te bepalen op wie zij willen stemmen, weten instellingen niet wat zij met de stempassen aan moeten. In Nederland wonen 1,7 miljoen mensen met een verstandelijke beperking. Een deel van hen woont in een instelling.

VGN

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), waar veel instellingen bij zijn aangesloten, heeft recent ook een handleiding naar de instellingen gestuurd. Daarin staat ook dat de stempassen aan de bewoners moeten worden gegeven. Het is aan de cliënten zelf om te besluiten of ze wel of niet gaan stemmen.

De vereniging hoopt overigens dat in de toekomst de stembiljetten in de toekomst overzichtelijker wordt. Logo’s van de partijen en foto’s van de kandidaten zouden het voor veel verstandelijk beperkten makkelijker maken om het stemhokje in te stappen.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP)

Lees ook:

‘Stempas op tijd aan gehandicapte geven’

‘Stempassen van verstandelijk gehandicapten weggegooid’