Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Spoedeisende hulp kan efficiënter’

Mark van Dorresteijn
Als verpleegkundigen op de spoedeisende hulp meer verantwoordelijkheid krijgen, kunnen patiënten sneller en efficiënter worden geholpen. Dat stelt technisch bedrijfskundige Remco Rosmulder van de Universiteit Twente in een artikel dat komende maand verschijnt in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
'Spoedeisende hulp kan efficiënter'

Rosmulder stelt na onderzoek in het AMC Amsterdam vast dat verpleegkundigen meer taken van de arts kunnen overnemen zonder dat de kwaliteit van de zorg afneemt. Het gaat daarbij om het aanvragen van diagnostische onderzoeken, zoals röntgenfoto’s, laboratoriumonderzoek of een hartfilmpje. Verpleegkundigen die daar een speciale opleiding hebben gevolgd, bepalen nu al aan de hand van een protocol welke patiënten op de spoedeisende hulp het eerst moeten worden geholpen. Dat systeem (triage) is bedoeld om te voorkomen dat mensen lang op een arts moeten wachten.

Advanced triage

Tijdens Rosmulders onderzoek controleerden artsen achteraf of de verpleegkundige de juiste onderzoeken had aangevraagd. Dat bleek in 93 procent van de gevallen zo te zijn. In totaal werden ruim zevenhonderd patiënten opgevangen volgens de nieuwe methode, die ook wel advanced triage wordt genoemd.

Afnemende wachttijd

De wachttijd op de spoedeisende hulp nam door de nieuwe werkwijze met gemiddeld 14 procent af. Niet alleen de verpleegkundigen maar ook de artsen en afdelingsmanagers die aan het onderzoek meewerkten, waren enthousiast. Rosmulder pleit daarom voor bredere invoering van de methode. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

NZa tegen eigen bijdrage spoedeisende hulp

Klink: spoedeisende hulp is ondermaats

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Het allerbelangrijkste is dat de spoedeisende hulp gefocusd moet worden op Echte Eerste Hulp. Het meeste aanbod wat op de SEH komt is niet spoedeisend. Kan in de eerste lijn behandeld worden. Wij moeten meer keuzegericht gaan werken. Moet iemand met een blaar op zijn hiel van het wandelen van een Vierdaagse naar een SEH ? Een EHBO er kan dit oplossen. Keuzes maken in de zorg ligt heel gevoelig , maar deze moeten wel gemaakt worden en vooral NU in 2010 !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.