Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

St. Antonius Ziekenhuis gaat definitief bouwen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het St. Antonius Ziekenhuis start definitief met nieuwbouw in Utrecht. De raad van toezicht is akkoord. Bestuursvoorzitter Maarten Rook denkt niet dat de val van het kabinet tot extra financiële consequenties leidt.
St. Antonius Ziekenhuis gaat definitief bouwen

“Eventueel uitstel van het kapitaallastendossier zou nog lastig kunnen worden, maar dat maakt niet zoveel uit. We varen toch al een tijd in de mist.”

Compensatie

Het St. Antonius is een van de bouwende ziekenhuizen die nadeelcompensatie hoopt te krijgen van de overheid vanwege de wijzigingen in het bouwregime. De brief die minister Klink hierover al ruim een half jaar geleden aan de Kamer had zullen sturen en waar de hele zorg op wacht, is er nog steeds niet. Mocht de Kamer beslissen dat het een omstreden onderwerp betreft, dan volgt verdere uitstel.

Verkoop

Volgens Rook is dit het juiste moment. “We hebben een mooie aanbesteding, een goede lening en onze marktpositie en financiële positie zijn gunstig.” Het St. Antonius Ziekenhuis heeft een eigen vermogen van 19,7 procent. Vorig jaar kreeg het ziekenhuis een lening los van 285 miljoen van Rabobank en de Bank Nederlandse Gemeenten.

Het ziekenhuis heeft de twee panden in Utrecht in de verkoop gedaan. Daarin is op dit moment nog het voormalige ziekenhuis Oudenrijn gehuisvest, dat sinds vorig jaar is gefuseerd met het St. Antonius Ziekenhuis. Rook wil niets kwijt over verkoopprijs van beide panden, waarop nog een boekwaarde van tien jaar rust. Hij denkt dat goed te maken met de verkoop.

Eerste paal

In juni gaat de eerste paal de grond in van het nieuwe ziekenhuis in de Utrechtse vinexwijk Leidsche Rijn. Dit wordt een centrum voor laagrisico zorg en veel operaties in dagopname. Afdelingen verloskunde en intensive care komen er niet. Eind 2012 moet het ziekenhuis gereed zijn. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Antonius Ziekenhuis bouwt voor 335 miljoen

Isala klinieken krijgen 440 miljoen lening

Jeroen Bosch kan starten met bouw

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu lid van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.