Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

St. Jansdal zet mes in personeel

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Bij het ziekenhuis St. Jansdal verdwijnen de komende twee jaar honderd banen. Het ziekenhuis in Harderwijk denkt dit met natuurlijk verloop te kunnen bereiken, maar sluit gedwongen ontslagen niet uit.
Reorganisatie_iStock_000013719102Large.jpg
Foto: iStock

De bezuinigingen zijn nodig, omdat ziekenhuizen minder inkomsten hebben, terwijl de zorgvraag toeneemt en complexer wordt, schrijft St. Jansdal op de eigen website. Het ziekenhuis in Harderwijk investeert daarnaast in een nieuw EPD van Epic, dat in oktober in gebruik wordt genomen. Door de digitalisering is het mogelijk om het werk met minder mensen te doen.

Honderd banen weg
Met het programma ‘Fit voor de toekomst’ wil het ziekenhuis de komende twee jaar de personeelskosten terugbrengen met circa honderd formatieplaatsen. Dit gebeurt door natuurlijk verloop en het niet verlengen van tijdelijke contracten. Maar gedwongen ontslagen kunnen niet worden uitgesloten. Er verdwijnen banen bij de ondersteunende functies en bij de de leidinggevende structuur van de organisatie. Die wordt ‘herzien en waar mogelijk geoptimaliseerd’, aldus het ziekenhuis. Naar verwachting zullen de uitgewerkte plannen op 1 juni van dit jaar gereed zijn.

Substitutie naar eerste lijn
Naast de afbouw van formatie wordt ook kritisch gekeken naar de behandelingen die in het ziekenhuis worden uitgevoerd. Activiteiten die goedkoper en zonder verlies aan kwaliteit kunnen worden uitgevoerd buiten het ziekenhuis, worden overdragen aan partners in de eerste lijn in de regio.

Dossier Arbeidsmarkt
Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.
Lees meer >>

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.