Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

St Radboud stopt met ALS-diagnostiek

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
UMC St Radboud stoot een deel van de zorg voor ALS-patiënten af. Het Nijmeegse umc is gestopt met de diagnostiek.
St Radboud stopt met ALS-diagnostiek

Voor de behandeling, met name de revalidatie, kunnen patiënten er nog steeds terecht.

Concentratie

Een woordvoerder van umc St Radboud vertelt dat patiënten voor de ALS-diagnostiek nu naar UMC Utrecht of het AMC in Amsterdam moeten reizen. Het stellen van de diagnose duurt een dag. Deze beslissing heeft de maken met concentratie van de zorg bij zeldzame aandoeningen. De umc’s zijn bezig deze zorg beter te verdelen. Nijmegen wil zich binnen de neurologie meer gaan toeleggen op strokes (CVA), degeneratieve- en neuromusculaire aandoeningen.

Stichting ALS

De Stichting ALS Nederland laat weten: ‘Helaas maken bezuinigingen dit noodzakelijk. Wij vinden dit jammer, maar het is goed dat het onderzoek gecentreerd is in het UMC Utrecht. Daarmee blijft de kwaliteit van zorg gehandhaafd.’

Amyotrofische Lateraal Sclerose

Amyotrofische Lateraal Sclerose is een dodelijke ziekte waarbij zenuwcellen afsterven. Deze kunnen daardoor geen spieren meer aansturen waardoor steeds meer spieren uitvallen. De ziekte veroorzaakt meestal geen pijn en tast het verstand niet aan. Het uitvallen van de ademhalingsspieren is meestal de oorzaak van het overlijden. De gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiënt is drie tot vijf jaar. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

Concentratie van topreferente zorg, bittere noodzaak

UMC Maastricht mag topzorg afstoten

Maastricht umc sluit twee afdelingen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.