Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Staatssecretaris houdt vast aan pgb-plannen

Mark van Dorresteijn
Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS houdt vast aan haar plannen voor het pgb. Volgens haar toont het rapport van het Centraal Planbureau (CPB) onomstotelijk aan dat de groei van het pgb zonder ingrijpen onbetaalbaar wordt.
Staatssecretaris houdt vast aan pgb-plannen

Het CPB bracht donderdag de cijfers naar buiten. Hieruit blijkt volgens het CPB dat het kabinet minder bespaart dan gedacht met de herziening van het pgb waarmee mensen zorg kunnen inkopen. Volgens Veldhuijzen van Zanten zijn de geplande maatregelen goed. “En die maatregelen zijn nodig.” Ze zegt het CPB-onderzoek als ondersteuning van haar beleid te zien.

Financiële problemen

Veldhuijzen van Zanten wijst erop dat de CPB-berekeningen aantonen dat de kabinetsplannen een oplossing bieden voor de financiële problemen bij het pgb. Het rapport laat volgens haar ook zien dat de overgang van een persoonsgebonden budget naar meer thuiszorg geen extra kosten oplevert.

Belofte

Verder weerlegt de staatssecretaris de veronderstelling van het CPB dat de uitkomsten anders zullen zijn als ze haar belofte waarmaakt om mensen goede zorg te garanderen. “Ik streef naar gepast gebruik en goede zorg. Samen met de aanbieders, het veld en de mensen die het aangaat zoeken we naar innovatieve en creatieve oplossingen. Daar zijn we mee bezig”, aldus de staatssecretaris. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

9 REACTIES

 1. Beste Lezers,
  Zorg op Maat dient naar mijn mening de hoofddoelstelling te zijn.Organiseer de thuiszorg zo efficient mogelijk in nauwe samenwerking met de zorgcentra en huisartsen.
  Thuiszorgbureaux kunnen nu al in licentie samenwerken met woonzorgcentra.
  Streef naar een maximale zorgondersteuning van de clienten in de thuissituatie.
  Een PGB is slechts een middel om Zorg op Maat na te streven.
  Ik hoop dat de politici deze berichten lezen.
  Vriendelijke groet

 2. Lees alle reacties
 3. Met PGB heeft een cliënt meer regie in eigen hand. Afschaffen van PGB zonder die cliënt te raken kan alleen als de reguliere zorg ook normaal zou kunnen functioneren. Dus geen zorg met een stopwatch in de hand omdat zorgkantoren per minuut willen weten wat er wordt geleverd. Het gaat niet om tijd, maar om kwaliteit en de cliënt met een PGB weet dat – nu de overheid en de zorgkantoren nog!

 4. Ik ben het eens met Rob, er is al geen weg meer terug, vorige week reageerde ik ook al verbaasd op de aankondiging in zorgvisie hoe de extra middelen (kwaliteitsinpuls)zouden worden verdeeld. Ik dacht nog, ze verkopen de huid voordat ze de beer hebben geschoten. Maar ik was weer te naief. Dit heeft niks te maken met ons brave wachten op de aankondigingen op 22 september. Die beer was allangst geschoten…….

 5. We komen akelig dicht bij een verhaal dat jaren geleden in de Margriet werd gepubliceerd nav een schrijfwedstrijd: Een vrouw krijgt de dag van haar leven, ze mag alles kiezen die dag. Wat ze gaat doen, eten en met welk voertuig ze het leven verlaat. Ieder die de leeftijd van 50 bereikte mocht dat…..
  Waarom kijken we niet andersom? We worden wel ouder, maar steeds minder mensen worden gezond oud. We eten voeding die steeds minder voedingswaarde op gebied van vitaminen en mineralen bevat. De overheid vindt dat kennelijk best, want de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) die in de schijf van vijf zijn opgenomen, zijn in ons land behoorlijk lager dan in bijvoorbeeld Canada.
  We zullen veel gezonder zijn, als onze voeding in dat opzicht verbeterde. Minder zieken, betekent minder kosten en een beter leven. Het is simpel, maar aan deze simpelheid valt minder te verdienen dan aan grote getallen zieke mensen.
  En voor de staatssecretaris: wordt er ooit geluisterd naar de zieke mensen zelf? Behalve dat ze in onze medische industrie vaak alleen per kwaal worden bekeken en niet per totale mens, zou het systeem al opknappen als er daadwerkelijk geluisterd werd. Ook door de politici.

 6. Maarten ik vind ook dat misbruik moet worden aangepakt, maar uw opmerking maakt dat het voor veel mensen onleefbaar wordt als deze plannen door gaan. Let op dat de zorg hierdoor straks veel en veel duurder gaat worden waarvoor u straks veel meer moet betalen. Ik vind de opmerking van Arno dan ook een goede tegenhanger. Daarnaast kun je het hele sociale stelsel in Nederland wel afschaffen, want is daarin ook geen misbruik?
  Nee, de mensen die zorg behoeven hebben goede zorg op maat nodig. Deze staatssecretaris is alleen maar met bezuinigingen bezig vanuit haar eigen visie en referentiekader. Nu is het van haar niet meer objectief kijken naar de cijfers, nee nu is het vermijden van gezichtsverlies. Winnen of verliezen! Ik denk dat de enige verliezers de zorgvragers zijn. Ik hoop dat ze tot bezinning komt.

 7. Het PGB kan ” Betaalbaar ” blijven , als de Overheid meer gaat doen aan minder Burocratie . De Overhead kost alleen al Honderden Miljoenen wat niet nodig is. De kosten van de PGB zijn makkelijk terug te brengen door efficienter en doelmatiger te gaan werken en alleen DAT levert al vele miljoenen op. Het is een kwestie van Organiseren. Het probleem is , dat de Overheid DAT niet wil. Kost stemmen ! Graag een Politiek Debat en het KAN veel opleveren ten voordeel voor de Clienten !

 8. Dit konden we opmaken uit het moment dat het CPB koos voor openbaarmaking: net na het sluiten van de overeenkomst over de verdeling van de extra middelen. Ik neem aan dat het VWS aan het CPB heeft gevraagd om de bevindingen pas na de overeenkomst te sluiten. Het geld ligt dan immers vast en de Staatssecretaris heeft dan geen mogelijkheden meer om terug te komen op haar plannen. Politiek waren die mogelijkheden er al niet meer, maar nu is het voor iedereen duidelijk dat de middelen ontbreken en dat voorkomt een hoop gezeur.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.